x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

30 Iun 2009   •   00:00

30 iunie 2009



O NOUĂ STATUIE DE CEARĂ
Michael Jackson va avea o nouă statuie de ceară la Muzeul Madame Tussauds din Londra. Muzeul a anunţat că lucrează la cea de-a zecea statuie a megastarului. Numai regina Elisabeta are mai multe reprezentări în muzeu decât Michael. Iniţial, o statuie a cântăreţului urma să fie expusă o dată cu începerea concertelor de la Londra, dar reprezentaţii muzeului au decis să o schimbe. Nu s-a precizat data de la care vizitatorii pot vedea noua lucrare. (Carmen Pleşa)

BEYONCE: AVE MARIA, PENTRU JACKO
Bet Award - ceremonia în care sunt premiaţi cei mai buni afro-americani care s-au remarcat în lumea cinematografiei şi a muzicii, l-a omagiat duminică seară pe Michael Jackson. Sora sa, Janet, a mulţumit celor prezenţi, în numele familiei. Mai multe melodii ale megastarului au fost interpretate de artiştii prezenţi, iar Beyonce i-a dedicat premiul primit şi a cântat Ave Maria.(Carmen Pleşa)

 "CAPTAIN EO", LA DISNEY
Un film 3 D celebru în anii '80, realizat de George Lucas, în regia lui Francis Ford Coppola şi avându-l ca erou pe Michael Jackson, a fost reluat zilele acestea în mai multe parcuri Disney din lume. La vremea lansării sale, filmul de 17 minute a fost un adevărat succes, iar efectele speciale folosite au anticipat ceea ce urma să se numească tehnica 4 D.(Carmen Pleşa)

GLUMA LUI "BORAT", TĂIATĂ
În ziua în care a murit Michael Jackson, în SUA avea loc premiera ultimului film a lui "Borat" ­ Sacha Baron Cohen. În pelicula "Bruno" exista şi un interviu cu La Toya Jackson, sora câtăreţului, în care se făceau diverse glume, unele dintre ele cu referire la Michael. Studiourile Universal au anunţat că au tăiat scena, din respect pentru momentele prin care trece familia Jackson.(Carmen Pleşa)

ARGENTINA. Kirchner a demisionat din fruntea partidului
Fostul preşedinte argentinian Nestor Kirchner a renunţat la conducerea partidului său aflat la putere, după înfrângerea suferită duminică de formaţiune la alegerile legislative de la jumătatea mandatului, afirmând că decizia este "ireversibilă". Potrivit agenţiei Telam, citată de AFP, Kirchner a demisionat de la preşedinţia Partidului Justiţialist (PJ) şi a cerut guvernatorului provinciei Buenos Aires, Daniel Scioli, aflat pe aceeaşi listă de candidaţi cu fostul preşedinte, "să accepte provocarea de a asuma conducerea partidului". Nestor, care a condus ţara între 2003 şi 2007, soţul preşedintelui Cristina Kirchner, a fost învins de rivalul său Francisco De Narvaez, care întruchipează reîntoarcerea în cadrul partidului peronist a ideilor neoliberale.

KÎRGÎSTAN. Baza americană rămâne
La aproximativ patru luni după ce Kîrgîstanul a anunţat închiderea unei baze americane aflate pe teritoriul său, autorităţile acestei ţări asiatice au afirmat că vor menţine baza pentru a-şi apăra propriile interese naţionale. Preşedintele Kurmanbek Bakiev s-a arătat îngrijorat de "situaţia din Afganistan şi din Pakistan", care "se agravează pe zi ce trece, iar acest lucru are repercusiuni asupra situaţiei din Asia Centrală". "Ţinând cont de interesele noastre naţionale, Kîrgîstanul a acceptat să deschidă un centru pentru tranzitul mărfurilor pe aeroportul din Manas", unde se află baza americană, "pentru a susţine operaţiunile forţelor internaţionale din Afganistan", a adăugat el. Statele Unite şi Kîrgîstanul au semnat la 22 iunie un acord care va permite americanilor să utilizeze baza de la Manas pentru a tranzita material nonmilitar către Afganistan.

IRAN. Ahmadinejad, reconfirmat
Renumărarea parţială a voturilor confirmă realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad. Consiliul Gardienilor Revoluţiei a confirmat luni rezultatele alegerilor din 12 iunie din Iran şi realegerea, în fruntea ţării, a lui Ahmadinejad, informează AFP, citată de Mediafax. Şeful Consiliului, ayatollahul Ahmad Janati, l-a informat printr-o scrisoare pe ministrul de Interne, Sadeq Mahouli, cu privire la rezultatul acestei operaţiuni de renumărare, care a fost boicotată de candidaţii contestatari, precizează televiziunea naţională iraniană. Consiliul Gardienilor, însărcinat cu validarea realegerii lui Ahmadinejad, hotărâse o renumărare a 10% din voturi, alese "la întâmplare" în toate provinciile ţării.

GALILEO. Curtea de conturi a UE critică programul spaţial
Curtea de Conturi a Uniunii Europene a dat luni verdictul în cazul programului spaţial Galileo. Potrivit unui document, Curtea susţine că ambiţiosul program spaţial, prin care se urmărea dotarea UE cu un instrument de navigaţie prin satelit, care să concureze GPS-ul american, a fost slab pregătit şi gestionat. Dacă UE decide să se lanseze în alte programe de infrastructură de mare anvergură, va fi nevoie de o asigurare că Uniunea dispune de instrumente de gestionare adecvate, a conchis Curtea de Conturi, în recomandarea sa. Auditul solicitat instituţiei viza determinarea cauzelor eşecului procedurii de concesionare, ale întârzierilor, ale dificultăţilor de gestiune şi ale supracosturilor. Galileo "nu a reuşit să atingă majoritatea obiectivelor sale din cauza unor factori asupra cărora nu avea nici o influenţă", se mai arată în raport. La sfârşitul lui 2008, nici un satelit operaţional nu a fost lansat şi estimările de costuri pentru faza de dezvoltare şi validare s-au dublat practic, ajungând de la 1,1 de miliarde de euro la 2,1 miliarde de euro.

BULGARIA. 142 de spioni vor să fie parlamentari
O comisie specială însărcinată cu studierea arhivelor serviciilor secrete ale fostului regim comunist din Bulgaria a dezvăluit luni că 142 de foşti spioni s-ar afla printre candidaţii la alegerile legislative de duminică, relatează AFP, citată de Mediafax. Comisia a publicat pe site-ul său numele candidaţilor care au lucrat fie în calitate de colaboratori ai serviciilor de spionaj sau de contraspionaj, fie ca agenţi militari sau angajaţi ai altor secţii din cadrul fostei agenţii bulgare de informaţii, Darjavna Sigurnost. Dezvăluirea acestor foste activităţi nu are însă nici o consecinţă juridică pentru candidaţii respectivi. Cel mai celebru dintre foştii agenţi este liderul partidului minorităţii turce, Ahmed Dogan, al cărui trecut de membru al contraspionajului militar comunist deja fusese dezvăluit în Bulgaria.

GERMANIA. Merkel şi-a lansat campania
Cancelarul german, Angela Merkel (54 de ani), vrea să se asigure că va rămâne în postul pe care îl deţine în prezent şi după alegerile legislative din a doua jumătate a acestui an. Ea a lansat luni campania electorală a conservatorilor pentru alegerile parlamentare din septembrie cu un program revizuit, informează AFP, citată de Mediafax. Merkel a apărut în faţa a 750 de delegaţi din cadrul partidului său, Uniunea Democrat-Creştină (CDU), şi din cadrul formaţiunii aliate din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU). Reuniunea a avut loc la Berlin, unde cancelarul german a stabilit "misiunea" viitorului Guvern pe care speră să îl conducă, şi anume "ca Germania să iasă din această criză mai puternică decât (era) înaintea crizei". Toate sondajele o plasează pe Merkel pe primul loc. În pofida crizei, ea este, de altfel, unul dintre şefii de Guvern din Europa care se bucură de cea mai mare susţinere din perioada postbelică şi până în prezent.

SUA. 150 de ani după gratii pentru escrocherii
Omul de afaceri american Bernard Madoff, acuzat de comiterea uneia dintre cele mai mari escrocherii din istorie, a fost condamnat luni la 150 de ani de închisoare, relatează AFP, citată de Mediafax. În vârstă de 71 de ani, Madoff a prezentat scuze victimelor escrocheriei sale, afirmând că va trebui "să trăiască cu această durere" tot restul vieţii sale. În martie, americanul a recunoscut că a derulat o schemă piramidală cu fonduri de 65 de miliarde de dolari, pe parcursul a 20 de ani, în care a folosit banii noilor clienţi pentru a plăti profituri fictive investitorilor anteriori. Madoff a pledat vinovat la 11 capete de acuzare, inclusiv fraudă, spălare de bani şi sperjur. În urma scandalului declanşat de frauda comisă de Madoff, Comisia Europeană a decis să propună înăsprirea reglementărilor privind depozitarii fondurilor mutuale.


×
Subiecte în articol: externe