x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Oct 2009   •   00:00

3 octombrie 2009



ROMÂNUL - EROU
Românul Horia Creţan a devenit erou pentru locuitorii cartierului newyorkez Bronx, după ce a salvat un copil de 4 ani, prins într-un incendiu. Când a văzut focul izbucnit la etajul al patrulea al clădirii unde îşi avea magazinul, Creţan a urcat pe scara de incendiu şi l-a salvat pe Christopher Ramcharran, care se sufoca din cauza fumului. Imaginile cu românul scoţând copilul au fost date de mai multe ori pe CNN, iar salvatorul a fost invitat ieri dimineaţă şi la celebra emisiune Good Morning America. El a profitat de ocazie pentru a o cere în căsătorie pe prietena sa, iar fata a acceptat. (C.P.)

NEOLITIC ÎN FRANŢA
Arheologii au descoperit în nord-estul Franţei ruinele a trei locuinţe neolitice, având o suprafaţă de aproximativ 80 de metri pătraţi şi un spaţiu interior separat în două de o formaţiune de stâlpi. Potrivit experţilor, locuinţele datează din perioada 4700-4400 î.Chr şi, respectiv, 3500-2500 î.Chr. Au fost găsite între altele, pe lângă obiecte de ceramică, morminte tumulare şi construcţii care ar fi putut servi unor activităţi culturale. (A.A.)

TAXA PE CARBON
Comisia Europeană se gândeşte serios să adopte "taxa pe carbon" la nivel european. Scopul - încurajarea consumului mai curat de energie şi lupta împotriva schimbărilor climatice, a declarat Laszlo Kovacs, comisarul pentru Fiscalitate. Această taxă a fost deja introdusă în Scandinavia, iar în Franţa urmează să fie implementată începând cu 2010. (A.A.)

ZVONURI PE FRONT
Talibanii au forţat civilii să protesteze împotriva forţelor NATO în vestul Afganistanului după ce au lansat un zvon potrivit căruia trupele Organizaţiei Tratatului de Nord au profanat un exemplar al Coranului. Guvernatorul unei provincii afgane a declarat presei că civilii au blocat strada principală care leagă Heratul de Kabul, în timp ce talibanii, deghizaţi în haine de stradă, au deschis focul asupra forţelor de poliţie. (A.A.)

ANTI-NOBEL
Luni se dă startul ceremoniei de acordare a premiilor Nobel oferite oamenilor de ştiinţă, scriitorilor şi apărătorilor păcii demni de merite deosebite. Cu câteva zile înainte de mult-aşteptatul eveniment, au fost acordate premiile anti-Nobel unor invenţii amuzante şi nu neapărat inutile. De exemplu, inventatorii ucraineni ai unui sutien care se transformă în două măşti de gaze au fost recompensaţi de Universitatea Harvard (SUA) cu premiul Ig Nobel. Premiu pentru imaginaţie neobişnuită a fost acordat şi unor savanţi trăsniţi din Mexic care au realizat diamante din tequila. (A.A.)

UN EURO, O FIRMĂ
Atât plăteşte, de acum înainte, un bulgar pentru a-şi înregistra firma. Amendamentul la Legea Comerţului a fost adoptat ieri de Parlamentul de la Sofia pentru a ajuta întreprinzătorii să-şi construiască afacerile. Până în prezent, capitalul iniţial minim necesar pentru înregistrarea unei firme noi era de 5.000 de leva (2.560 de euro). (A.A.)

×
Subiecte în articol: externe