28 octombrie 2009
PLAN "FĂRĂ PRECEDENT" PENTRU AGRICULTURA FRANCEZĂ
Franţa, prima putere agricolă a Europei şi principalul beneficiar al Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, care se confruntă cu o scădere a preţurilor în sector, urmează să îşi revină cât de cât din criză, scrie presa din Hexagon. Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat astăzi un plan "fără precedent" pentru agricultură, în care se vor investi 1,65 miliarde de euro, din care 650 de milioane de euro pentru "sprijin excepţional", şi un miliard de euro pentru împrumuturi bonificate, transmite Agenţia France Presse citată de Agerpres. Şeful statului a declarat că, în condiţiile în care preţul la producţia agricolă a scăzut cu 20% într-un an (în timp ce preţurile de consum la produsele alimentare scad cu 1%), "această diferenţă este inacceptabilă. Ea pune producţia noastră alimentară în pericol".
Prin planul propus de Sarkozy, fiecărui agricultor aflat în dificultate i se permite să-şi reglementeze situaţia financiară şi să facă investiţii pentru următoarea campanie agricolă. Planul a fost anunţat la 12 zile după ce agricultorii francezi au ieşit în stradă pentru a cere guvernului măsuri masive urgente. (Agerpres)
FBI ARE NEVOIE DE TRADUCĂTORI
Biroul Federal de Informaţii (FBI) nu foloseşte toate documentele electronice din lipsă de personal calificat. Potrivit Agenţiei France Presse, citată de Mediafax, un raport al inspectorului general al Departamentului de Justiţie arată că FBI nu foloseşte o treime din documentele electronice şi un sfert din înregistrările audio strânse în cadrul activităţii de combatere a terorismului din lipsă de traducători. Inspectorul Glenn Fine spune însă că "100% din cele 4,8 milioane de pagini de texte în limbi străine" primite de FBI sunt analizate, dar "14,2 milioane din cele 46 de milioane de e-mailuri" (31%) nu sunt, aşa cum nu sunt nici 1,2 milioane din cele 4,8 milioane de ore (25%) de înregistrări audio aflate în posesia Biroului.
Potrivit lui Fine, numărul lingviştilor a trecut de la "1.338, în martie 2005, la 1.298, în septembrie 2008". Procedura actuală pentru ca un traducător să se angajeze la FBI durează 19 luni - 14 luni pentru ca viitorul angajat să obţină autorizaţiile pentru gestionarea documentelor secrete şi cinci luni pentru verificarea capacităţilor lingvistice ale candidatului. (Mediafax)
OCTOMBRIE NEGRU
Octombrie este cea mai sângeroasă lună pentru forţele americane din Afganistan, de la începutul războiului, cu opt ani în urmă. Potrivit unor responsabili de la Pentagon, 53 de militari americani şi-au pierdut viaţa în această lună, cu doi mai mult decât numărul celor ucişi în august 2009.
Presa de peste Ocean a publicat astăzi povestea unui fost militar american, reprezentantul civil al SUA în provincia afgană Zabul, care a demisionat din funcţie luna trecută în semn de protest faţă de războiul din Afganistan. Matthew Hoh, în vârstă de 36 de ani, fost căpitan în forţele puşcaşilor marini, a devenit astfel primul oficial american care şi-a dat demisia pentru astfel de motive. "Mă îndoiesc şi am rezerve referitoare la strategia noastră actuală şi la viitoarea strategie, dar demisia mea nu se bazează pe modalitatea în care ducem acest război, ci pe motivele şi efectele lui (...) Nu mai înţeleg şi nu mai am încredere în prezenţa Statelor Unite în Afganistan", a explicat Hoh într-o scrisoare adresată departamentului Personal al Serviciului Extern. Potrivit cotidianului Washington Post, oficialului i s-a oferit imediat un alt post - de data aceasta la Kabul, în cadrul ambasadei SUA. Hoh a refuzat invitaţia. El nu a onorat nici invitaţia de a lucra la Washington, împreună cu echipa lui Richard Holbrooke, reprezentantul special al SUA pentru Afganistan şi Pakistan. (Anca Aldea)
AMENDĂ DE 48 DE MILIOANE DE DOLARI
Un chinez în vârstă de 34 de ani a fost condamnat astăzi la doi ani de închisoare şi la plata unei amenzi de... 48 de milioane de euro pentru organizarea unei reţele de contrabandă în Austria. Potrivit unor responsabili ai justiţiei din Viena, citaţi de AFP, condamnatul importa, în contul unor comanditari din China şi din Italia, jucării şi articole textile a căror valoare era declarată mult mai mică la trecerea prin vama austriacă. Un tribunal din Viena a estimat că statul austriac a pierdut, cu aceste mărfuri, în total, în perioada septembrie 2007-decembrie 2008, 27,3 milioane de euro, reprezentând taxe şi drepturi vamale. Chinezul nu a făcut apel, iar instanţa vieneză a anunţat că, dacă bărbatul nu poate plăti amenda, sentinţa i se va prelungi cu un an.
PROTESTE LA CHICAGO
O măsură luată de administraţia americană - de a ajuta, cu bani din Rezerva Federală, băncile private - i-au scos în stradă marţi pe locuitorii din Chicago. "Băncile au fost salvate, noi suntem faliţi!" - strigau protestatarii în faţa unei clădiri din metropolă, unde se desfăşura convenţia Asociaţiei bancherilor americani. Mii de manifetanţi au defilat pe străzile oraşului cu pancarte pe care scria "Wall Street este responsabil". Protestatarii au cerut să se renunţe la primele acordate bancherilor, pe care îi consideră responsabili pentru recesiune, şi restricţionarea creditării în Statele Unite, şi să se investească miliardele de dolari primite ajutor din partea statului.
JEAN-CHRISTOPHE MITTERRAND, CONDAMNAT
Fiul ex-preşedintelui francez Fran∏ois Mitterrand şi fost consilier al tatălui său a fost condamnat pentru rolul pe care l-a jucat în afacerile ilegale cu arme către Angola, informează BBC. Jean-Christophe Mitterrand a primit doi ani cu suspendare, iar un fost ministru de Interne, Charles Pasqua - un an de închisoare. Instanţa pariziană a decis că cei doi sunt vinovaţi pentru luare de mită în schimbul acceptării unor contracte ilegale cu armament către Angola în perioada 1993-1998. Alte două persoane implicate în trafic - miliardarul rus de origine israeliană Arkadi Gaydamak şi magnatul francez Pierre Falcone - au primit, în total, o sentinţă de şase ani. Gaydamak şi Falcone au fost găsiţi vinovaţi pentru cumpărarea de tancuri, elicoptere şi piese de artilerie şi vânzarea lor ulterioară în Angola în timpul războiului civil, prin intermediul unei firme franceze şi a unei filiale din Europa de Est. (Anca Aldea)
SCURTĂ AMĂNARE PENTRU KARADZICI
Procesul fostului lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost amânat pentru luni 2 noiembrie. Judecătorul sud-coreean O-Gon Kwon, de la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a declarat marţi că, "dacă acuzatul va absenta la procedura de luni, o audiere va avea loc marţi 3 noiembrie", în cadrul căreia părţile vor fi invitate să se exprime în legătură cu urmarea procesului. Kwon a cerut acuzării şi apărării să îşi dea avizul în legătură cu o eventuală continuare a procesului în absenţa lui Karadzici, care se apără singur şi boicotează procesul pe motiv că nu a avut suficient timp la dispoziţie pentru a se pregăti. (Mediafax)
Citește pe Antena3.ro