x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

28 Oct 2009   •   00:00
ONU, ATACATĂ LA KABUL
Atentatul sinucigaş al talibanilor, care a provocat miercuri dimineaţă moartea a şase angajaţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a doi poliţişti la Kabul, nu va împiedica organizaţia să-şi îndeplinească misiunea în Afganistan, a declarat şeful misiunii ONU în această ţară, Kai Eide, citat de Agenţia France Presse, citată de Mediafax. Trei combatanţi talibani au atacat miercuri dimineaţă o casă de oaspeţi care găzduia personal al ONU, înainte de a fi neutralizaţi după câteva ore de confruntări, marcate de rafale de arme automate şi explozii. Eide a declarat că "acest atac brutală urmează să ducă la o revizuire a măsurilor de securitate ce vizează personalul ONU". După evaluarea securităţii în casa de oaspeţi, ONU a apreciat că aceasta era insuficientă pentru ca angajaţii săi să poată locui acolo. (Mediafax)

BILANŢ JOE BIDEN
Joseph Biden şi-a îndeplinit într-o anumită măsură misiunea în Europa de Est, susţin analiştii politici citaţi de Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFERL), preluat de Mediafax. Misiunea vicepreşedintelui american de a asigura Europa de Est că Washingtonul nu o va abandona în schimbul îmbunătăţirii relaţiilor cu Moscova şi-a atins parţial obiectivul, comentează analiştii. Biden "este destul de matur pentru a da un mesaj credibil. Acesta este lucrul cel mai important. Trebuie să fie credibil şi a fost credibil pentru că este o persoană credibilă", este de părere Eugeniusz Smolar de la Centrul pentru Relaţii Internaţionale de la Varşovia.
Scopul principal al turneului lui Biden la Varşovia, Bucureşti şi Praga a fost legat de decizia preşedintelui Barack Obama de a reconfigura planurile SUA privind desfăşurarea unor componente ale sistemului de apărare antirachetă în Polonia şi Cehia, lucru interpretat de mulţi est-europeni drept o capitulare periculoasă în faţa Kremlinului. Vicepreşedintele a primit însă angajamentul polonezilor şi al cehilor că vor sprijini noul plan. "Vizita lui Biden ar putea fi începutul unei reveniri. Dar va fi nevoie de mai multe fapte în loc de vorbe pentru ca ea să se concretizeze", susţine Edward Lucas, corespondentul pentru Europa Centrală şi de Est al săptămânalului britanic The Economist şi autorul volumului "Noul război rece".
Vizita lui Biden a reuşit să liniştească într-o anumită măsură temerile din regiune, însă nu le-a eliminat complet. "La nivelul relaţiilor dintre guverne şi dintre lideri, lucrurile au reintrat în normal, colaborăm în privinţa unuia dintre cele mai importante aspecte din domeniul apărării comune împotriva unor ameninţări viitoare", spune Eugeniusz Smolar, făcând referire la planul revizuit al administraţiei Obama privind apărarea antirachetă. "La nivelul politicii, nu cred că au fost eliminate toate motivele de nelinişte. Acestea se leagă într-o mare măsură de situaţia din Europa Centrală, din Caucazul de Sud şi de ceea ce se va întâmpla cu Georgia şi Ucraina", a adăugat Smolar. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe