x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Mar 2010   •   00:00
Grecia
După refuzul Germaniei de a contribui la revenirea economică a Greciei, Franţa şi-a anunţat intenţia de a sprijini Atena pentru reducerea deficitului bugetar. "Dacă am creat euro, nu putem lăsa un stat din zona euro să se prăbuşească. Trebuie să susţinem Grecia, fiindcă depune eforturi, altfel nu va mai exista euro", a spus preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, înaintea vizitei pe care premierul elen, George Papandreou, o efectuează duminică la Paris. Vineri, cancelarul german, Angela Merkel, declara, după o întrevedere cu Papandreou, că stabilitatea zonei euro nu este în prezent în pericol din cauza crizei financiare din Grecia, iar un ajutor financiar direct pentru Atena nu este necesar.


Islanda
Aproximativ 230.000 de alegători islandezi au respins sâmbătă, în cadrul unui referendum, un eventual acord privind achitarea până în 2024 a sumei de 3,9 miliarde de euro, avansată de Marea Britanie şi Olanda, pentru despăgubirea cetăţenilor acestor două ţări afectaţi de falimentul băncii islandeze Icesave în octombrie 2008. Comisia Europeană a promis că nu va considera acest refuz ca încălcarea unei condiţii de aderare a Islandei la Uniunea Europeană. "Comisia a aprobat deja deschiderea negocierilor de aderare, acum decizia aparţine statelor membre", a declarat un purtător de cuvânt al CE.


Jaf la turneul de poker
Între trei şi zece minute au fost suficiente pentru o bandă de hoţi ca să fure sâmbătă caseta în care erau depuse premiile în bani ce urmau să fie acordate câştigătorilor celui mai mare turneu de poker din Germania. Potrivit Poliţiei, patru agresori înarmaţi şi mascaţi au intrat în Hotelul Grand Hyatt din Berlin şi au furat o sumă frumuşică de bani, a cărei valoare nu a fost făcută publică, însă presa locală vorbeşte despre o sumă cuprinsă între 250.000 şi 800.000 de euro.


Bani americani pentru Iran

Guvernul Statelor Unite a acordat 107 miliarde de dolari unor firme care au afaceri şi în Iran, scrie, pe pagina de internet, cotidianul New York Times. Banii au fost daţi pentru contracte, împrumuturi şi alte beneficii destinate unor companii străine sau multinaţionale americane care au desfăşurat afaceri inclusiv în Iran. Din aceşti bani, 15 miliarde de dolari au fost plătite unor companii care au încălcat sancţiunile americane, făcând investiţii importante care au ajutat Iranul să îşi dezvolte rezervele de petrol şi gaze, scrie NY Times, citat de Mediafax.


Fără avocaţii animalelor maltrate
Elveţienii au respins, prin referendum, propunerea de desemnare a unor avocaţi pentru apărarea drepturilor animalelor maltratate. Peste 70% din cetăţenii cu drept de vot au spus "Nu" propunerii iniţiate de organizaţia "Protecţia elveţiană a animalelor" (PSA). Dacă ar fi fost aprobată propunerea, toate cantoanele ar fi trebuit să numească avocaţi care să apere în instanţă drepturile animalelor maltratate. Cantonul Zurich dispune deja de o astfel de prevedere încă din 1992.

×
Subiecte în articol: externe