x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strâmtoarea Bosfor este blocată. O navă ucraineană a eșuat în strâmtoare

Strâmtoarea Bosfor este blocată. O navă ucraineană a eșuat în strâmtoare

de Vali Deaconescu    |    16 Ian 2023   •   10:40
Strâmtoarea Bosfor este blocată. O navă ucraineană a eșuat în strâmtoare
Sursa foto: Captura Twitter

Nava de marfă MKK 1, care călătorește din Ucraina către Turcia, a fost blocată luni în strâmtoarea Bosfor din Istanbul, iar traficul în strâmtoare a fost suspendat, dar nu au fost raportate pagube, au declarat agenții de transport maritim Tribeca.

Mai multe remorchere au fost printre navele trimise pentru a oferi asistență navei, a spus autoritatea pază de coastă.

Imaginile de la televizor au arătat prova navei, care transporta 13.000 de tone de mazăre, așezată aproape de coasta de pe partea asiatică a Bosforului.


Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care conduce operațiunile negociate de ONU pentru cereale la Marea Neagră, a declarat în weekend că nava călătorește de la Pivdennyi la portul turcesc din Marea Neagră, Mersin, potrivit Reuters.

Tribeca a declarat că nava de marfă generală, sub pavilion Palau, a fost blocată la Acarburnu, la capătul de nord al strâmtorii, luni dimineața, în timp ce se îndrepta spre sud.

S-a spus că nu au fost raportate pagube sau scurgeri.

Din iulie, cerealele ucrainene au fost exportate prin Marea Neagră și strâmtoarea Bosfor. Acordul a pus capăt blocării de luni de zile a exporturilor de cereale ucrainene ca urmare a războiului rusesc din Ucraina.

Bosfor este una dintre cele mai importante strâmtori din lume, care face legătura între Marea Neagră și Marea Marmara, separând partea europeană a Turciei, Rumelia, de cea asiatică, Anatolia. Această strâmtoare are o lungime de 30 km, o lățime care variază între 700 m și 3700 m și deține o importanță deosebită în ceea ce privește relațiile comerciale ale zonei. Navele din Rusia și Ucraina traversează Strâmtoarea Bosfor și apoi ajung la Strâmtoarea Dardenele, prin care navele pătrund în Marea Mediterană.

 

 

×
Subiecte în articol: Strâmtoarea Bosfor