x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strasbourg - A trecut raportul Moscovici

Strasbourg - A trecut raportul Moscovici

de Irina Cristea    |    16 Dec 2005   •   00:00
Strasbourg - A trecut raportul Moscovici

Parlamentarii europeni au adoptat raportul privind progresele Romaniei, inclusiv amendamente referitoare la adoptiile internationale si statutul minoritatilor.

Parlamentarii europeni au adoptat raportul Moscovici privind progresele facute de Romania in vederea aderarii.

Forma finala a raportului realizat de socialistul francez Pierre Moscovici a fost adoptata cu o majoritate confortabila in Parlamentul European. Eurodeputatii au votat, in prima instanta, amendament cu amendament, dupa care s-a dat un vot in ansamblu asupra raportului. Potrivit corespondentului Radio Delta RFI, documentul include o contributie a deputatilor europeni socialisti si ecologisti care cer Guvernului Romaniei sa rezolve cazurile de adoptii internationale blocate in 2001, o data cu introducerea legislatiei actuale, insa fara a ignora conventia ONU privind drepturile copilului.

Un alt amendament acceptat atrage atentia Comisiei Europene si statelor membre ale Uniunii ca patrimoniul natural din Delta Dunarii se afla in pericol din cauza lucrarilor ucrainene la Canalul Bistroe. Fostul raportor pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson, cere acordarea autonomiei culturale minoritatii maghiare. Forma finala a acestui amendament este una de compromis. Textul propus anterior de deputatii europeni maghiari mentiona necesitatea introducerii autoguvernarii la nivelul regiunilor maghiare din Romania.

LA MUNCA. Eurodeputatii au subliniat ca realizarea acestei ambitii "depinde in primul rand de capacitatea autoritatilor romane de a indeplini angajamentele" asumate, mai ales in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, a luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate, domenii in care exista in continuare "carente grave", potrivit raportorului pentru Romania, Pierre Moscovici.

×
Subiecte în articol: externe