x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strauss-Kahn pledează "nevinovat".

Strauss-Kahn pledează "nevinovat".

de Marina Constantinoiu    |    06 Iun 2011   •   13:42
Strauss-Kahn pledează "nevinovat".

Fostul sef al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a pledat, luni, in fata unui tribunal din New York, nevinovat pentru delictele cu caracter sexual de care este acuzat de catre o camerista a hotelului Sofitel din acest oras, relateaza France Presse.

Aceasta decizie a lui Strauss-Kahn deschide calea catre un proces de durata, in fata unei camere de judecata (“Grand Jury'). In orice moment al procedurii, acuzatul poate decide sa pledeze vinovat.

Cele sapte capete de acuzare retinute impotriva sa de justitia americana - in special agresiune sexuala si tentativa de viol - il fac pasibil de pana la 74 de ani de inchisoare.

Faptul ca are 62 de ani, "ca nu are cazier judiciar, ca a adus multe servicii comunitatii internationale si ca nu a provocat rani grave, sugereaza ca o pedeapsa de 15 ani ar fi foarte severa", apreciaza un profesor de drept de la Universitatea Fordham din New York, Ian Weinstein, care crede ca judecatorul va pronunta totusi "cel putin cinci ani de inchisoare".

Batalia juridica de la New York, intre acuzarea si apararea lui DominiqueStrauss-Kahn, in cadrul careia va avea loc o audiere luni, seamana cu o partida de poker, comenteaza Le Nouvel Observateur, in editia electronica.

Astfel, doua agentii private au inceput sa analizeze viata tinerei cameriste: Guidepost, cu sediul la New York dar si Intelligence Online, TD International, cu sediul la Washington si condusa de William Green, un fost membru al CIA, aflat multa vreme in post la Geneva si Paris.

Abia dupa 6 iunie ar putea fi dezvaluite "informatiile importante" despre care vorbea apararea - in masura in care ele exista. Pana atunci insa, dezvaluirile promise au ca scop sa lase sa planeze indoiala asupra cameristei de la Sofitel care-l acuza pe DSK si sa incite presa la prudenta.

In acest razboi psihologic, acuzarea nu este mai prejos. Adjunctul procurorului a ripostat imediat la atacurile avocatilor lui Dominique Strauss-Kahn, printr-o propunere fals naiva. "Nu suntem la curent cu astfel de informatii. Si daca vreti sa anchetam indiferent ce privind acest caz, vom fi bucurosi sa o facem", a ripostat procurorul.

Afirmand ca acuzatiile impotriva lui Dominique Strauss-Kahn sunt "extrem de grave", Cyrus Vance, procuror democrat ales in 2009, a plasat stacheta foarte sus in acest dosar, care va avea fara indoiala consecinte asupra carierei sale.

Scopul investigatiilor efectuate de detectivii particulari, angajati pentru identificarea tuturor informatiilor posibile despre presupusa victima a lui Dominique Strauss-Kahn, este de a genera confuzie in mintea juratilor, comenteaza Le Point, in editia electronica.

"In sistemul indoielii rationale, judecata juratilor este urmatoarea: Trecutul sau poate crea o indoiala in privinta credibilitatii sale. In ceea ce priveste convingerea intima, este invers. Iti spui: sunt convins ca este vinovat chiar daca exista o indoiala asupra trecutul sau", explica avocatul Christophe Ayela, de la baroul din Paris. "Exista mai multa obiectivitate si respect fata de prezumtia de nevinovatie in sistemul american", afirma el.

Cu cat efectul surprizei va fi mai puternic, chiar daca este vorba despre un element de detaliu din marturie sau despre viata reclamantei, cu atat mai mult acesta va arunca o umbra asupra acuzarii. Avocatii nu au, bineinteles, nicio obligatie sa dezvaluie informatiile inaintea procesului, nici sa le impartaseasca Parchetului. "Nu vor avea niciun interes sa faca acest lucru, iar acest lucru are ca scop sa se evite situatia in care procurorul ar pregati un martor pentru a contracara aceste probe", a explicat avocatul newyorkez Stephen Dreyfuss.

Detectivii au totusi mainile legate de unele norme de procedura. "Ei pot depune marturie in legatura cu ce au facut si ce au gasit, dar nu pot povesti ce le-au spus persoanele interogate. In plus, raportul lor nu va putea fi acceptat daca nu contine decat lucruri auzite. In acest caz, ei vor face in asa fel incat persoanele cu care au discutat sa fie audiate ca martori si sa poata furniza astfel informatiile lor juratilor", a adaugat avocatul.

Urmatoarea audiere a fost stabilita pentru 18 iulie.

×