Încă o zi politică fierbinte la Chişinău. Noua putere liberal-democrată a schimbat structura Guvernului şi atribuţiile unor instituţii statale care coordonau activităţile vamale. Aceasta i-a nemulţumit pe vechii guvernanţi comunişti. Până seara se aşteaptă ca preşedintele interimar Mihai Ghimpu să desemneze noul prim-ministru al Republicii Moldova.
Curtea Constituţională a confirmat în orele dimineţii legalitatea preluării interimatului funcţiei de şef al statului de către preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu. Aceasta îi oferă posibilitate preşedintelui interimar să desemneze primul ministru. După şedinţa de astăzi a Parlamentului, Mihai Ghimpu a invitat grupurile parlamentare pentru consultări şi este de aşteptat ca până în seară liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, să fie numit prim-ministru. Anterior, liderii coaliţiei majoritare au declarat că până la sfârşitul acestei luni Parlamentul va vota noua echipă guvernamentală şi programul de guvernare.
Totuşi, liberalul Mihai Ghimpu a declarat că nu va aştepta formarea noului guvern pentru a anula regimul de vize cu România impus de guvernul comunist ca urmare a acuzaţiilor formulate la adresa României de liderul comunist Vladimir Voronin după protestele violente din 7 aprilie 2009. Ghimpu a spus că, în calitate de preşedinte interimar, va suspenda imediat aplicarea respectivei hotărâri de guvern, astfel încât începând de sâmbătă sau duminică cetăţenii români să poată intra liber în Republica Moldova.
Astăzi, Legislativul de la Chişinău a votat o nouă structură a viitorului guvern din care lipseşte Ministerul Reintegrării. în perioada guvernării comuniste, acest minister gestiona negocierile în problema transnistreană. De acum încolo, aceste atibuţii le va exercita unul din cei trei vicepremieri care vor face parte din noul cabinet de miniştri. Deputatul comunist Vladimir Voronin a declarat că decizia de lichidare a Ministerului Reintegrării "are la bază ideile unioniste ale noii majorităţi parlamentare". (...) "Lichidarea ministerului Reintegrării are legătură cu acele idei de reunificare cu patria lor mumă, România", a declarat Voronin.
De asemenea, deputaţii coaliţiei liberal-democrate au schimbat atribuţiile unor instituţii care coordonau activităţile vamale, lărgind rolul Ministerului Finanţelor în monitorizarea importurilor şi exporturilor. Comuniştii au încercat să se opună, dar şi-au temperat furia în momentul în care liderul liberal-democrat Vlad Filat, nimonalizat pentru funcţia de premier, a declarat că foarte curând vor ieşi la suprafaţă interesele exponenţilor vechii guvernări care s-au îmbogăţit de pe urma controlului exercitat asupra sistemului vamal.
La şedinţa de astăzi a Parlamentului, comuniştii au intrat fizic în rolul de opoziţie. în momentul în care deputatul liberal-democrat, Mihai Godea, rostea un discurs în care condamna refuzul vechii administraţii comuniste de a-şi prezenta onorabil demisia în Parlament, aşa cum prevede Constituţia, comuniştii au început să tropăie şi să bată cu palmele în mese: "Dincolo de fundamentele ideologice prin prisma cărora au înţeles comuniştii acest rost al guvernului, urmează să facem o radiografie a principalelor acţiuni ale fostei guvernări îndreptate spre distrugerea statului. Sunt multe exemple în istorie de folosire a tacticii pământului pârjolit în faţa duşmanului, dar nu veţi găsi nicăieri în istorie folosirea acestei tactici împotriva propriului popor. Felul laş în care a procedat guvernul "Greceanîi 2" reprezintă culmea cinismului în politica moldovenească şi o manifestare de dispreţ total faţă de proprii cetăţeni", a menţionat Godea. Nu toţi deputaţii comunişti au tropăit însă la şedinţa de astăzi a Parlamentului.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, va semna astăzi decretul privind desemnarea liderului PLDM, Vlad Filat, în funcţia de prim-ministru. Miercuri seară, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit pentru a definitiva componenţa nominală a viitorului Guvern. Până la această oră, însă, nu există o informaţie oficială referitor la repartizarea funcţiilor în viitorul Cabinet de Miniştri. Ziariştii au reuşit, însă, să afle pe căi neoficiale persoanele care vor deţine ministerele-cheie:
Vlad Filat, prim-ministru
1. Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Iurie Leancă, PLDM
2. Ministrul Economiei şi Comerţului - Valeriu Lazăr, PD
3. Ministrul Finanţelor - Veaceslav Negruţă, PLDM
4. Ministrul Justiţiei - Alexandru Tănase, PLDM
5. Ministrul Afacerilor Interne - Victor Catană, ministru de Interne între anii 1998-2000
6. Ministrul Educaţiei - Ana Guţu, PL
7. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare - Valeriu Cosarciuc, AMN
8. Ministrul Sănătăţii - Vladimir Hotineanu, PLDM
9. Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului - Valentina Buliga, PD
În total, viitorul Guvern al Republicii Moldova v-a avea 16 miniştri şi trei viceprim-miniştri.
Citește pe Antena3.ro