x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studenți străini, închiși de o universitate falsă din SUA

Studenți străini, închiși de o universitate falsă din SUA

de Şerban Mihăilă    |    04 Feb 2019   •   10:28
Studenți străini, închiși de o universitate falsă din SUA
Sursa foto: franny-anne/Getty Images/iStockphoto

Condusă de agenți sub acoperire ai Departamentului Securității Interne pentru a-i prinde pe studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american prin fraudă, o universitate falsă din SUA a declanșat un scandal diplomatic între India și administrația de la Washington. Nu mai puțin de 129 de studenți indieni au fost arestați, după ce procurorii americani au ajuns la concluzia că aceștia s-ar fi înscris la facultatea-fantomă, deși știau despre ce este vorba.

 

Promovată ca instituție de învățământ superior din statul Michigan, Universitatea Farmington a fost creată de agenți sub acoperire în 2015 pentru a dezvălui o schemă utilizată pentru fraudarea sistemului de imigrație din SUA, conform principiului „plătește pentru a rămâne în America”, scrie BBC. Universitatea falsă avea drept principal obiectiv prinderea străinilor care călătoriseră inițial în SUA cu vize de studenți și doreau să rămână pe teritoriul american. O pagină de Internet a universității-fantomă era plină de fotografii cu studenți în sălile de clasă, în biblioteci sau relaxându-se pe iarba din „campus”. Pagina afișa o taxă anuală de studiu de 8.500 de dolari pentru studenți și 11.000 de dolari pentru masteranzi. De asemenea, Universitatea Farmington avea și o pagină falsă de Facebook, pe care era postat un calendar de evenimente. În realitate, „campus”-ul universitar era un birou aflat într-un centru de afaceri dintr-o suburbie a orașului Detroit, de unde agenții Departamentului Securității Interne a SUA își coordonau operațiunea. Săptămâna trecută, 130 de studenți, dintre care 129 din India, au fost arestați sub acuzația de încălcare a legislației în domeniul imigrației, fiind amenințați cu deportarea. Procurorii susțin că studenții știau de faptul că participă la o schemă ilegală. Prin acest mecanism, oamenii care au intrat în SUA legal, ca studenți, ar încerca să-și extindă șederea și să muncească pe teritoriul american, transferându-se la o astfel de instituție de învățământ.

Indienii iau foc

De cealaltă parte, Ministerul indian de Externe a protestat vehement sâmbătă față de arestarea studenților, afirmând că, foarte probabil, aceștia ar fi fost ademeniți și păcăliți să se înscrie la universitatea-fantomă. În sprijinul protestului guvernamental indian au sărit și susținători americani ai imigrației. Aceștia sunt de părere că numeroși străini inocenți au fost momiți chiar de către agenții americani, care le-ar fi promis credite pentru programele lor anterioare de masterat, mai scrie BBC. Concomitent, ambasada Indiei în SUA a stabilit o linie telefonică „roșie” pentru rudele îngrijorate de soarta celor închiși.

 

Am cerut părții americane să-i elibereze pe cei arestați cât mai curând posibil și să nu-i deporteze contra voinței lor”.

Guvernul indian

 

×