SUA au acuzat miercuri Rusia că foloseşte copii drept pioni, după ce Moscova a refuzat să acorde vize câtorva zeci de profesori noi la o şcoală în limba engleză creată la Moscova de ambasadele americană, britanică şi canadiană pentru copiii diplomaţilor, relatează Reuters.
Ambasadorul SUA la Moscova, Jon Huntsman, a explicat că neacordarea vizelor pentru cei 30 de profesori care urmau să ajungă în capitala rusă luna viitoare ar putea duce la reducerea numărului de copii care frecventează Şcoala Anglo-Americană.
"Copiii nu trebuie folosiţi ca pioni în dispute diplomatice", a subliniat Huntsman într-un comunicat, exprimându-şi speranţa ca problema să fie rezolvată înainte de începutul anului şcolar.
În ce o priveşte, Moscova a argumentat că SUA au cerut în mod inadecvat vize diplomatice, în condiţiile în care profesorii la o unitate de învăţământ trebuie consideraţi în situaţia unei întreprinderi comerciale.
La şcoala în cauză, înfiinţată în 1949, învaţă în prezent 1200 de elevi, între care copii ai personalului diplomatic, ai altor cetăţeni străini şi ai unor ruşi bogaţi.
Ministerul rus de Externe a informat săptămâna trecută Ambasada SUA la Moscova că nu le vor fi eliberate vize profesorilor care urmau să vină, a menţionat într-o scrisoare adresată părinţilor diplomata americană Heather Byrnes. Scrisoarea i-a avertizat pe părinţi asupra unor "consecinţe drastice" pentru şcoală, care s-ar putea vedea obligată să limiteze înscrierile.
Potrivit agenţiilor de presă ruse, MAE rus a precizat că a cerut în mod repetat ambasadei SUA, de-a lungul timpului, să discute despre statutul şcolii şi problema vizelor pentru profesori.
Ziarul rus Kommersant a relatat în iunie 2017 că Moscova are în vedere măsuri împotriva acestei instituţii, ca represalii la sancţiunile impuse Rusiei de fostul preşedinte american Barack Obama în 2016.
AGERPRES