x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE SUA acuză China că vrea să schimbe ordinea mondială. Beijingul reacționează

UPDATE SUA acuză China că vrea să schimbe ordinea mondială. Beijingul reacționează

27 Mai 2022   •   14:39
UPDATE SUA acuză China că vrea să schimbe ordinea mondială. Beijingul reacționează

SUA consideră că Beijngul vrea să schimbe ordinea intenațională iar apropierea de Moscova reprezintă o amenințare pentru țările din zona indo-pacifică, potrivit unui discurs al șefului diplomației americane, Antony Blinken. China respinge categoric afirmațiile acestuia.

China reacționează dur la afirmațiile secretarului american de stat și transmite că se consideră ''calomniată'' de faptul că Binken a declarat că Beijingul reprezintă "riscul cel mai serios de repunere în discuţie a ordinii internaţionale",  scrie AFP.

"Scopul discursului a fost de a limita şi bloca dezvoltarea Chinei şi de a menţine hegemonia şi puterea americană. Acest discurs a răspândit informaţii false, a exagerat ameninţarea chineză, s-a amestecat în problemele interne ale Chinei şi a calomniat politica sa internă şi externă. China îşi exprimă puternica nemulţumire şi ferma sa opoziţie", a precizat  Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Antony Blinken a afirmat, printre altele, că SUA se află într-o competiție cu China pentru a menține ordinea mondială dar a precizat că Statele Unite nu doresc un nou război rece. 

Discursul acestuia a readus în prim plan divergențele dintre cele două țări din punct de vedere geostrategic. 
"China este singura ţară care are intenţia de a remodela ordinea internaţională şi tot mai multe mijloace de a o face pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic. Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valorile universale care au stat la baza unei mari părţi a progresului mondial în ultimii 75 de ani", a acuzat Blinken.

ȘTIRE INIȚIALĂ Washinghton-ul acuză Beijingul de cooperare cu Rusia, în pofida războiului din Ucraina și atrage atenția asupra influenței pe care vrea să o exercite China în regiunea indo-pacifică.

"Chiar când Rusia se mobiliza în mod clar pentru a ataca Ucraina, preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin afirmau că prietenia dintre cele două ţări era «fără limite». Acest lucru ar trebui să genereze semnale de alarmă pentru toţi cei care locuiesc în zona Indo-Pacifică", a declarat Antony Blinken într-un discurs susținut la Universitatea George Washington.

El a subliniat însă că SUA nu vor un conflict cu administraţia de la Beijing.

"Sarcina noastră este să demonstrăm încă o dată că democraţia poate face faţă provocărilor urgente, să creăm oportunităţi, să avansăm demnitatea umană, să demonstrăm că viitorul le aparţine celor care cred în libertate şi că toate ţările îşi pot alege direcţia fără a fi constrânse. Nu vrem un conflict sau un Război Rece, dimpotrivă, suntem determinaţi să le evităm pe amândouă", a precizat Antony Blinken, citat de CNN.

Acesta a mai avertizat că Statele Unite urmăresc atent activităţile Chinei.

"Chiar dacă războiul preşedintelui Putin continuă, noi vom rămâne concentraţi pe cea mai gravă provocare pe termen lung la adresa ordinii internaţionale, cea generată de Republica Populară Chineză", a atras atenţia Antony Blinken.

Administraţia de la Beijing tocmai a elaborat un acord amplu de cooperare în domeniul securităţii cu naţiuni din zona Pacificului, în ceea ce este considerată o nouă tentativă de extindere a influenţei regionale.

Administraţia Chinei a transmis, luni, un avertisment către SUA, în replică la afirmaţiile preşedintelui Biden despre intenţia de a apăra militar Taiwanul în cazul unui atac chinez. Șeful de la Casa Albă a sugerat, în cursul vizitei în Japonia, că Statele Unite ar putea apăra militar Taiwanul în cazul unei agresiuni a Chinei. Afirmaţiile sale par a fi o modificare a liniei politice a Washingtonului, deşi a negat acest lucru.

Întrebat într-o conferinţă de presă organizată împreună cu premierul nipon Fumio Kishida dacă Statele Unite sunt pregătite să apere Taiwanul, Biden a răspuns: "Da. Acesta este angajamentul pe care l-am făcut. Suntem de acord cu politica «o singură Chină», am acceptat-o, iar toate acordurile noastre pornesc de la această premisă. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forţa, acest lucru nu se poate, nu ar fi adecvat".

Însă administraţia Xi Jinping a reacţionat vehement la declaraţiile preşedintelui american. Ministerul de Externe de la Beijing și-a exprimat "nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă" faţă de afirmaţiile lui Biden.

"Nu trebuie să subestimeze nimeni determinarea noastră puternică, voinţa fermă şi abilitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Nu vă poziţionaţi împotriva celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi!", a atras atenţia Ministerul chinez de Externe.

×
Subiecte în articol: China Rusia sua