x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, date afară de arabi de la mediere

SUA, date afară de arabi de la mediere

de Şerban Mihăilă    |    11 Dec 2017   •   12:30
SUA, date afară de arabi de la mediere

După ce Donald Trump a aruncat în aer Orientul Mijlociu, anunțând că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, țările arabe au hotărât să se coordoneze, punând la punct o strategie comună pentru crearea unui stat palestinian independent cu centrul politic și administrativ în partea de est a „orașului sfânt”. Arabii nu-i mai vor pe americani la masa negocierilor de pace.  

 

Reuniți într-o ședință de urgență la Cairo, miniștrii de Externe ai țărilor din Liga Arabă au cerut administrației de la Washington să anuleze decizia privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Printr-o rezoluție publicată ieri, miniștrii arabi susțin că, prin anunțul făcut de Trump la Casa Albă, SUA „s-au retras din rolul de mediator al procesului de pace” din Orientul Mijlociu și „au încălcat periculos legislația internațională”. Rezoluția mai precizează că poziția Casei Albe nu are niciun impact legal și este „nulă”.  În același timp, șeful diplomației palestiniene, Riyad al-Maliki, a declarat răspicat că va căuta un nou mediator la negocierile de pace, în locul SUA, transmite Reuters. „Vom căuta un nou mediator din rândul frațior arabi și al comunității internaționale”, a spus el, adăugând că palestinienii vor solicita Națiunior Unite și o rezoluție de condamnare a deciziei lui Trump. Riyad al-Maliki a mai afirmat că președintele palestinian, Mahmoud Abbas, refuză să-l întâlnească pe vicepreședintele american, Mike Pence, în timpul turneului diplomatic pe care acesta îl va efectua în Orientul Mijlociu, în câteva zile, la solicitarea șefului Casei Albe. Concomitent, potrivit Reuters, alți lideri arabi prezenți la Cairo au cerut adoptarea de sancțiuni economice și financiare contra SUA. Între timp, la Washington, oficialități ale administrației Trump dau înapoi, susținând că președintele nu s-a pronunțat asupra granițelor orașului Ierusalim, iar America rămâne angajată în negocierile de pace israeliano-palestiniene.

SUA și Israel contra restul lumii

Anunțul liderului american a plasat SUA pe o poziție divergentă față de restul comunității internaționale în privința statutului orașului Ierusalim. Palestinienii susțin că Ierusalimul de Est trebuie să devină capitala viitorului lor stat și, potrivit acordurilor de pace israeliano-palestiniene din 1993, statutul orașului trebuie dezbătut în etapa finală a negocierilor de pace, blocate în prezent, încă din 2014. De cealaltă parte, Israelul susține că Ierusalimul este capitala sa „indivizibilă”.  Pe plan internațional, suveranitatea israeliană asupra „orașului sfânt” nu este recunoscută și majoritatea statelor își mențin ambasadele în Tel Aviv. Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel în urma Războiului de Șase Zile, din 1967 și nu este recunoscut pe plan internațional ca parte a statului evreu. Comunitatea internațională susține soluționarea conflictului palestiniano-israelian prin crearea unui stat palestinian, cu capitala în partea de est a Ierusalimului. „Orașul sfânt” ar deveni astfel capitala a două state, palestinian și evreu.

 

Decizia lui Trump nu are efect legal, adâncește tensiunile, stârnește furia și amenință să arunce regiunea în și mai multă violență și în haos”. Rezoluția Ligii Arabe

×