x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA îşi caută aliaţi pentru a-l răsturna pe Gaddhafi

SUA îşi caută aliaţi pentru a-l răsturna pe Gaddhafi

de Anca Aldea    |    18 Mar 2011   •   21:14

America nu negociază cu Libia, a declarat vineri preşedintele american, Barack Obama, într-un discurs transmis de la Casa Albă. La o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluţie care aprobă recurgerea la forţă împotriva regimului Gaddafi, deschizând calea unor atacuri aeriene, Obama a promis în faţa lumii întregi că ţara sa nu va trimite trupe terestre în Libia. El l-a ameninţat însă pe colonelul Gaddafi cu o operaţiune militară aeriană dacă nu se va supune rezoluţiei ONU şi a estimat că vor fi “mii” de morţi în Libia dacă ţările lumii nu vor lua măsurile necesare, continuând să închidă ochii la acţiunile regimului de la Tripoli de a reprima opozanţii. “Avem toate motivele să ne gândim că, fără control, Gaddafi ar putea comite abuzuri împotriva poporului său. Mii de persoane ar putea muri”, a spus Obama.

Deşi oficial, regimul libian a acceptat încetarea imediată a focului asupra “rebelilor” care cer plecarea lui Gaddafi, în realitate lucrurile par să stea altfel, scrie Daily Mail. Cel puţin 25 de oameni au murit vineri şi câteva zeci au fost răniţi într-un atac cu tancuri şi artilerie grea la Misrata, localitate controlată de “rebeli”.

Între timp, la Paris urmează să se desfăşoare sâmbătă un summit internaţional pe tema Libiei. Preşedintele Obama a anunţat vineri că, la reuniunea cu aliaţii americani, Statele Unite vor fi reprezentate, în Capitala Franţei, de secretarul de Stat, Hillary Clinton. “Rolul de lider al Statelor Unite este esenţial, acest lucru nu vrea să însemne că trebuie să acţionăm singuri. Acest lucru vrea să însemne că trebuie realizate toate condiţiile pentru o acţiune comună a comunităţii internaţionale”, a spus Obama în preziua summit-ului din Paris, unde se va decide sau nu atacarea aeriană a Libiei. Preşedintele american a adăugat că le-a cerut secretarului Apărării, Robert Gates, şi Armatei americane “să coordoneze” planurile lor asociate pentru punerea în aplicare a rezoluţiei ONU privind Libia. 

×