x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA îşi reformează sistemul de detenţie pentru imigranţi

SUA îşi reformează sistemul de detenţie pentru imigranţi

07 Oct 2009   •   00:00

Secretarul american pentru securitate internă, Janet Napolitano, a anunţat o reformă a sistemului de detenţie pentru imigranţii clandestini, care prevede utilizarea de hoteluri şi reşedinţe pentru adăpostirea familiilor şi a copiilor acestora, transmite AFP.



Este vorba de tratamente diferenţiate pentru cei "care au comis crime, pentru cei care au comis mici delicte şi pentru cei care nu au făcut nimic", a afirmat doamna Napolitano în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Washington. Circa 380.000 de imigranţi clandestini au fost reţinuţi în 2008 în SUA, unde în prezent trăiesc, potrivit estimărilor, aproximativ 12 milioane de imigranţi fără acte. Dintre aceştia, 8,3 milioane fac parte din populaţia activă.

În 2008, 9 din 10 clandestini arestaţi de serviciile Departamentului pentru Securitate Internă au fost mexicani. Numărul arestărilor de imigranţi clandestini în SUA a scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2008, atingând cel mai scăzut nivel după 1973. Guvernul vrea să reconsidere până la sfârşitul lunii septembrie 2010 cele "300 de contracte" care îl leagă de firme private pentru gestionarea centrelor pentru deţinuţi, a declarat şeful Agenţiei americane pentru imigraţie, John Marton.

Noul sistem prevede utilizarea de hoteluri sau de "reşedinţe sanitare", reconvertite în centre de detenţie pentru familii şi copiii acestora. Sistemul mai prevede închiderea anumitor centre acuzate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului de rele tratamente aplicate deţinuţilor.

Hotelurile şi reşedinţele sanitare vor face pereche cu alte mijloace de supraveghere, cum ar fi brăţările electronice. În această toamnă va fi prezentat Congresului un plan privind alternativele la detenţie şi în special privind utilizarea unor astfel de brăţări. Guvernul îşi propune de asemenea să îmbunătăţească sistemul de sănătate rezervat deţinuţilor.

×
Subiecte în articol: externe