x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Manifestații pentru apărarea familiile imigranților ilegali

SUA: Manifestații pentru apărarea familiile imigranților ilegali

01 Iul 2018   •   11:30
SUA: Manifestații pentru apărarea familiile imigranților ilegali

Sute de manifestaţii, de mică sau mare amploare, au mobilizat mii de persoane sâmbătă în Statele Unite împotriva politicii migratorii a preşedintelui Donald Trump şi pentru a reclama reunirea imediată a copiilor cu părinţii lor reţinuţi la graniţa cu Mexicul, care întârzie să se realizeze, notează AFP. 

Unul din cele mai mari mitinguri a avut loc într-un parc din apropiere de Casa Albă, la Washington, cu mii de persoane de toate vârstele, într-o atmosferă oscilând între indignare şi tristeţe, în timp ce termometrele arătau 33 de grade Celsius. Ulterior, participanţii au pornit într-un marş, trecând prin faţa hotelului Trump. 

La New York, Boston, Chicago, Portland şi Los Angeles au avut loc, de asemenea, manifestaţii, cu participarea unor artişti ca Alicia Keys şi Lin-Manuel Miranda la Washington sau John Legend la Los Angeles, precum şi a unor congresmeni democraţi. 

În capitala federală, înregistrarea unui copil de migranţi plângând în căutarea părinţilor săi a răsunat în difuzoare. 

Circa 50 de manifestanţi au protestat, de asemenea, la Ciudad Juarez, de partea mexicană a graniţei, iar circulaţia a fost întreruptă pentru scurt timp la postul de frontieră El Paso (Statele Unite). 

Preşedintele Donald Trump, care îşi petrece weekendul la terenul său de golf de la Bedminster, în apropiere de New York, le-a răspuns de la distanţă: "Legile noastre sunt cele mai proaste din lume", a scris el pe Twitter, într-o aluzie la legile care împiedică respingerea imediată a imigranţilor ilegali la frontieră, pentru a analiza o eventuală cerere de azil. "Democraţii vor graniţe deschise şi sunt slabi împotriva infracţiunilor!", a adăugat liderul de la Washington. 

Mai mult de 2.000 de copii au fost separaţi de părinţii lor la graniţa dintre SUA şi Mexic în ultimele săptămâni şi plasaţi în centre de detenţie sau daţi în grija unor familii adoptive. Politica administraţiei Trump a strârnit critici în Statele Unite şi în străinătate, iar la câteva zile Trump a semnat un ordin executiv care le permite copiilor de imigranţi să rămână împreună cu părinţii lor pe parcursul procedurilor legale. 

Majoritatea copiilor care au fost separaţi de familiile lor înainte de semnarea ordinului nu au fost încă reuniţi cu părinţii lor. Casa Albă a afirmat că ordinul nu este unul pe termen lung şi a cerut Congresului să adopte reforma privind imigraţia. 

Donald Trump, ales în funcţie în 2016, şi-a desfăşurat campania electorală promiţând să adopte o poziţie mai dură asupra imigranţilor, în special a celor proveniţi din Orientul Mijlociu şi America Latină.

AGERPRES

×