x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA s-au retras din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

SUA s-au retras din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

20 Iun 2018   •   07:53
SUA s-au retras din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

Statele Unite şi-au anunţat retragerea din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, organism internaţional criticat de preşedintelui Donald Trump, despre care spune ca are prejudecati împotriva Israelului şi serveşte drept platformă unor ţări precum China, Venezuela şi Cuba.

 

"Statele Unite se retrag oficial din Consiliul Drepturilor Omului al ONU", a spus, într-o declaraţie de presă, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, explicand ca în ultimele luni a încercat să rezolve "cu bună credinţă" problemele acestei structuri a ONU, întâlnindu-se cu reprezentanţi a peste 125 de state membre.

În declaraţia sa, ambasadoarea SUA a criticat faptul că din Consiliu fac parte state precum China, Venezuela, Cuba sau Republica Democratică Congo, naţiuni care, în opinia sa, "nu respectă" drepturile omului. Pentru acest motiv şi pentru "prejudecata cronică" la adresa Israelului, acest for "nu este demn de numele său", a lansat Haley

Prezent la momentul anunţului, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a salutat prestaţia ca ambasador la ONU a lui Nikki Haley şi a numit Consiliul un organism "ipocrit". "Nu ne îndoim că a fost creat cu bună credinţă, dar trebuie să fim cinstiţi: Consiliul Drepturilor Omului al ONU este un slab apărător al drepturilor omului", a apreciat Pompeo.

Seful diplomatiei americane a asigurat, totodata, că administraţia Trump nu se opune colaborării cu instituţiile multilaterale, dar "nu va fi complice" al Consiliului Drepturilor Omului. "Statele Unite, lider în plan mondial în ce priveşte asistenţa umanitară, nu vor lua lecţii de la ipocriţi", a insistat Pompeo.

Guvernul israelian a salutat decizia Washingtonului şi a susţinut că respectivul consiliu este "inamicul celor care într-adevăr se preocupă de drepturile omului". SUA au demonstrat, o dată în plus, angajamentul lor faţă de adevăr şi justiţie şi refuzul de a permite ca ura oarbă contra Israelului în instituţiile internaţionale să continue fără răspuns", a remarcat ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon. AGERPRES

×