x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, "sprijin deplin" pentru independenţa Kosovo

SUA, "sprijin deplin" pentru independenţa Kosovo

22 Iul 2010   •   00:00

Statele Unite şi-au reafirmat ieri "sprijinul deplin" pentru independenţa Kosovo, înaintea anunţării deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) privind declararea independenţei provinciei sârbe, relatează AFP, citată de Mediafax.

Prim-ministrul din Kosovo, Hashim Thaci, s-a întâlnit miercuri, la Washington, cu vicepreşedintele american, Joe Biden, într-un moment în care statele occidentale sunt îngrijorate de reacţia Belgradului la anunţarea deciziei CIJ, aşteptată pentru joi.

Biden "a reafirmat sprijinul deplin al Statelor Unite pentru un Kosovo independent, democratic, unit şi multietnic, al cărui viitor se înscrie clar în cadrul instituţiilor europene şi transatlantice", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Vicepreşedintele american "a reiterat şi sprijinul deplin al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Kosovo", precizează comunicatul citat.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa la 17 februarie 2008, la aproape zece ani de la campania aeriană NATO din Serbia, care a determinat retragerea trupelor sârbe din Kosovo. Şaizeci şi nouă de ţări, printre care se numără Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de membri ai UE, au recunoscut independenţa Kosovo.

Susţinute de Rusia, autorităţile de la Belgrad consideră în continuare Kosovo drept provincie a Serbiei şi au obţinut, în octombrie 2008, o decizie a Adunării Generale a ONU privind sesizarea CIJ în legătură cu legalitatea declarării unilaterale a independenţei.

×
Subiecte în articol: special externe observator