x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, sub teroarea unei bombe de 260 de ori mai puternice decât cea de la Hiroshima

SUA, sub teroarea unei bombe de 260 de ori mai puternice decât cea de la Hiroshima

de Mediafax    |    21 Sep 2013   •   16:26
 SUA, sub teroarea unei bombe de 260 de ori mai puternice decât cea de la Hiroshima

O bombă atomică americană de 260 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima a fost la un pas de a exploda, în ianuarie 1961, în North Carolina (estul Statelor Unite), anunţă sâmbătă cotidianul britanic The Guardian, citând un document american "desecretizat".

Un bombardier B-52 s-a dezmembrat în zbor la 23 ianuarie 1961, pierzând două bombe Mark 39 cu hidrogen deasupra Goldsboro, un oraş din North Carolina.

"Una dintre cele două bombe s-a comportat exact aşa cum ar fi trebuit să facă o bombă nucleară" în momentul largării sale intenţionate: "paraşuta sa s-a deschis şi s-a declanşat procedeul de aprindere", dezvăluie cotidianul.

"Un simplu comutator cu voltaj mic (...) a ferit Statele Unite de o catastrofă", împiedicând bomba să explodeze, a scris Parker F. Jones, un inginer care lucrează în laboratoarele naţionale Sandia, responsabile de elaborarea mecanismelor de securitate pentru bombele nucleare.

Autor al raportului privind evenimentele, scris după opt ani, el a subliniat că trei dintre cele patru dispozitive de securitate nu au funcţionat.

Catastrofa ar fi putut afecta oraşele Washington, Baltimore, Philadelphia şi chiar New York, punând "în pericol milioane de vieţi", afirmă cotidianul.

În perioada respectivă, incidentul a generat speculaţii privind gravitatea sa, dar autorităţile americane au negat permanent că au fost puse în pericol vieţi americane din cauza măsurilor de securitate insuficiente.


 


 

×