x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA trimite Chinei un mesaj de cooperare dar critică politica Beijingului

SUA trimite Chinei un mesaj de cooperare dar critică politica Beijingului

18 Oct 2022   •   09:21
SUA trimite Chinei un mesaj de cooperare dar critică politica Beijingului

SUA trimite Chinei un mesaj de cooperare, în pofida tensiunilor tot mai mari între cele două state, potrivit șefului diplomației americane, Antony Blinken, citat de AFP.

Acesta se referă mai ales la colaborare în domeniul sănătății, în contextul pandemiei de  COVID-19, a schimbărilor climatice și a luptei împotriva traficului de droguri.

Cu toate astea, Antony Blinken îl critică dur pe președintele chinez Xi Jinping, spunând că politica sa este "mai represivă în interior, mai agresivă în străinătate". 

"Şi, în multe cazuri, aceasta reprezintă o problemă pentru propriile noastre interese şi pentru valorile noastre. Unele din marile probleme pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm sunt mult mai dificil de rezolvat dacă Statele Unite şi China nu cooperează. Chiar dacă nu vrea să coopereze, există o cerere uriaşă din partea restului lumii", care a precizat că alte state "se aşteaptă să găsim modalităţi de a avansa împreună în aceste probleme, pentru că le afectează la fel de mult ca pe noi".

Președintele Joe Biden a prezentat, săptămâmna trecută, "Strategia de securitate naţională", în care afirmă că SUA vrea  să se impună în fața Chinei pe termen lung prin reconcilierea cu această țară care "vrea  să schimbe ordinea internaţională", dar Statele Unite vrea să coopereze cu China, care este cel mai mare  partener comeercial al său. 

De celalalt parte, Xi Jinping a afirmat încă o dată, la al 20-lea Congres al Partidului Comunist, că "se opune categoric oricărei forme de hegemonie şi politici de putere, mentalităţii războiului rece, amestecului în treburile interne ale altor ţări şi practicii standardelor duble".

×
Subiecte în articol: sua China antony blinken xi jinping