x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vinde Egiptului arme de peste 2,5 miliarde de dolari 

SUA vinde Egiptului arme de peste 2,5 miliarde de dolari 

26 Ian 2022   •   12:00
SUA vinde Egiptului arme de peste 2,5 miliarde de dolari 

Administraţia Biden a autorizat vânzarea de echipamente militare în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari către Egipt, în ciuda preocupărilor constante legate de situaţia drepturilor omului din Cairo.

Aprobarea vânzării de avioane militare şi de sisteme radar de apărare aeriană, anunţată marţi de Departamentul de Stat, vine cu câteva zile înainte ca secretarul de stat Antony Blinken să decidă dacă să elibereze o tranşă de ajutor militar care a fost suspendată în septembrie din cauza preocupărilor legate de drepturile omului.

Potrivit anunţului Departamentului de Stat, administraţia a notificat oficial Congresul cu privire la intenţia de a vinde 12 avioane C-130J Super Hercules şi echipamente aferente, în valoare de 2,2 miliarde de dolari, şi trei radare terestre SPS-48 şi echipamente aferente, în valoare de 355 de milioane de dolari, a informat CNN.

Departamentul de Stat a declarat că vânzările propuse „vor sprijini politica externă şi securitatea naţională a Statelor Unite, ajutând la îmbunătăţirea securităţii unui important aliat neafiliat NATO care continuă să fie un partener strategic important în Orientul Mijlociu”.

În septembrie, administraţia a deblocat un ajutor militar de 170 de milioane de dolari pentru Egipt, dar a pus în aşteptare alte 130 de milioane de dolari, cu condiţia ca Egiptul să renunţe la urmăririle şi acuzaţiile împotriva activiştilor şi organizaţiilor pentru drepturile omului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vanzari arme