x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor lansa un plan de 6 miliarde dolari pentru salvarea centralelor nucleare prea scumpe

SUA vor lansa un plan de 6 miliarde dolari pentru salvarea centralelor nucleare prea scumpe

20 Apr 2022   •   20:00
SUA vor lansa un plan de 6 miliarde dolari pentru salvarea centralelor nucleare prea scumpe

Departamentul de Energie al SUA este aşteptat să lanseze un program de 6 miliarde de dolari care vizează menţinerea centralelor nucleare neeconomice în funcţiune,

Industria, care a văzut o serie de retrageri anticipate din funcţiune ale reactoarelor din cauza concurenţei cu surse de energie mai ieftine, primește astfel un colac de salvare, scrie Bloomberg.

Programul, finanţat prin proiectul istoric privind infrastructura de 550 de miliarde de dolari semnat anul trecut, va permite proprietarilor şi operatorilor de reactoare nucleare comerciale să solicite credite pentru centralele care ar putea să se închidă din motive economice, dacă opririle ar duce la emisii mai mari.

Reactoarele furnizează mai multă energie fără emisii decât toate sursele regenerabile ale naţiunii la un loc, dar Departamentul de Energie a avertizat că până la jumătate dintre ele pot fi expuse riscului de a se închide din cauza factorilor economici. Administraţia Biden a spus că menţinerea flotei de nucleare este necesară pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor ambiţioase în materie de climă, inclusiv o industrie a electricităţii fără emisii de carbon până în 2035 şi construirea unei economii cu emisii nete zero până în 2050.

Reactoarele din SUA s-au luptat să supravieţuiască în faţa concurenţei din partea gazelor naturale ieftine şi a energiei regenerabile. Mai mult de zece au fost deja oprite anticipat din motive economice.

(sursa: Mediafax)

×