x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor să aducă avioane de luptă la graniţa NATO cu Rusia

SUA vor să aducă avioane de luptă la graniţa NATO cu Rusia

25 Mar 2009   •   00:00
SUA vor să aducă avioane de luptă la graniţa NATO cu Rusia

"Resetarea" relaţiilor dintre Moscova şi Washington va fi, se pare, amânată. SUA au în plan redislocarea unei flotile de avioane de luptă F-16 a forţei aeriene a NATO de la baza Aviano din Italia pe teritoriul Poloniei, dezvăluie miercuri ziarul neoficial al armatei americane Star and Stripes. Publicaţia anunţă că pregătirile destinate concentrării aviaţei Alianţei Nord-Atlantice la graniţa cu Rusia au demarat deja. Este puţin probabil ca Moscova să nu reacţioneze într-o manieră deja cunoscută, adaugă agenţia rusă de presă Cnews, citată de Agerpres.



Acest plan a fost dezvăluit în premieră cu puţin timp în urmă într-un articol apărut sub semnătura colonelului de aviaţie Chris Sage în revista oficială a Pentagonului Air and Space Power Journal. Potrivit iniţiatorilor proiectului, redislocarea F-16 în Polonia, unde vor fi create noi baze militare cu infrastructura aferentă, va permite întărirea grupării de forţe NATO într-o direcţie de perspectivă. De altfel, remarcă agenţia rusă de presă Cnews, avioanele de luptă de la Aviano au fost folosite acum zece în bombardarea fostei Iugoslavii.

În acelaşi timp, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Bantz Craddock a subliniat, într-un raport prezentat marţi în Congresul SUA, că relaţiile Moscovei cu Washingtonul au intrat într-o "perioadă de incertitudine", relevând că Rusia încearcă să semene discordie în Europa şi să submineze influenţa SUA. În acest context, comandantul suprem al forţelor Alianţei Nord-Atlantice din Europa a evocat conflictul din vară din Caucaz şi "războiul gazelor" ruso-ucrainean de la începutul acestui an. Generalul Brantz Craddock consideră că în următorii ani relaţiile dintre SUA şi Rusia se anunţă a fi "mai "dificile decât în orice perioadă de după războiul rece", transmite AFP.

Redislocarea aparatelor NATO în Polonia va permite amplasarea unei forţe terestre a Organizaţiei Atlanticului de Nord în apropierea Ucrainei şi Georgiei - două foste republici din URSS cu o situaţie politică extrem de instabilă la ora actuală, pe care Moscova încearcă să le menţină sub umbrela sa deşi ele aspiră la integrarea în structurile euroatlantice, comentează Star and Stripes. Motivând redisclocarea F-16 în Polonia, generalul Brantz Craddock a explicat că la baza aeriană Aviano din Italia nu există suficiente condiţi pentru antrenamente. El a recunoscut totodată că redislocarea unei flotile de F-16 în Polonia necesită fonduri de sute de miliarde de dolari. În plus, este nevoie de acceptul Varşoviei şi este de aşteptat o reacţie dură a Rusiei, a punctat acesta.

Comentând în legătură cu aceste planuri ale Washingtonului, agenţia rusă de presă Cnews consideră că nu Georgia şi Ucraina interesează NATO, ci "obiective de pe teritoriul altor republici foste sovietice", fără nicio precizare. În favoarea acestei opinii, experţi militari ruşi argumentează că distanţa dintre dintre Georgia şi posibilul loc de redislocare a flotilei de bombardiere din Polonia nu diferă cu mult de cea dintre Georgia şi baza Aviano din Italia. În prezent, la baza americană Aviano, situată la 60 km nord-vest de Trieste, sunt desfăşurate 50 de avioane F16 care sunt împărţite în două escadrile de luptă, 510 şi 555.

×
Subiecte în articol: externe