x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia, ameninţată de Rusia dacă se alătură NATO

Suedia, ameninţată de Rusia dacă se alătură NATO

19 Iun 2015   •   09:46
Suedia, ameninţată de Rusia dacă se alătură NATO
Sursa foto: Viktor Tatarintsev / antena3.ro

Ambasadorul Rusiei în Suedia, Viktor Tatarintsev, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Dagens Nyheter că vor exista consecinţe dacă nordicii se alătură NATO.

Tatarintsev a spus că, în acest moment, Rusia nu are niciun plan militar împotriva Suediei, dar lucrurile se pot schimba în eventualitatea unei alianţe cu NATO, potrivit ANTENA 3.

"Orice ţară care se alătură NATO trebuie să fie conştientă de riscurile la care se supune. Putin a spus că vor fi consecinţe, că Rusia trebuie să aibă un răspuns militar şi să-şi reorienteze amplasarea trupelor militare şi a rachetelor", a declarat ambasadorul în interviul acordat celor de la Dagens Nyheter.

Declaraţiile oficialului rus vin în contextul în care discuţiile referitoare la o eventuală asociere cu NATO sunt din ce în ce mai aprinse în Suedia.

Momentan Suedia nu are planuri să se alăture NATO, dar cei care susţin o astfel de alianţă militară sunt din ce în ce mai mulţi. Un sondaj făcut în 2014, în luna octombrie, a arătat că 37% dintre suedezi sunt în favoarea unei alianţe cu NATO, în timp ce doar 36% s-au declarat împotrivă. Este pentru prima dată când cei care doresc să se alăture NATO sunt mai mulţi decât cei care se opun.

În urmă cu trei luni, pe euromaidanpress.com a apărut un scenariu ce părea destul de fantezist la vremea respectivă. Însă afirmaţiile de mai sus ale oficialului rus arată că pentru Rusia este extrem de important ca Suedia să rămână în afara NATO.

Interesul Rusiei în zonă s-a legat mult de Gotland, o insuliţă din Marea Baltică, o poziţie importantă pentru controlul zonei.

Suedia şi-a redus considerabil efectivele şi cheltuielile în domeniul militar, astfel că ar fi o pradă uşoară pentru maşinăria de război a Rusiei.

Şi dacă Rusia ar deţine controlul insulei, ar avea o poziţie de forţă faţă de statele baltice. Iar NATO nu ar putea să intervină. Iar de aici până la un război adevărat în Europa nu ar mai fi decât un singur pas.

×
Subiecte în articol: suedia amenintare nato Rusia