x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia anunță că va depune cerere de intrare în NATO

Suedia anunță că va depune cerere de intrare în NATO

16 Mai 2022   •   17:15
Suedia anunță că va depune cerere de intrare în NATO

Suedia va depune o cerere formală de admitere în NATO, a anunţat premierul Magdalena Andersson. Și Finlanda a făcut același anunț săptămâna trecută, transmite AP.

"Vom informa NATO că vrem să devenim membru al Alianţei. Părăsim o eră pentru a intra în una nouă. Suedia are nevoie de garanţii formale de securitate, care sunt oferite prin apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Este vorba despre o schimbare istorică în politica de securitate a ţării noastre", a declarat premierul Magdalena Andersson.

Anunţul a venit după o dezbatere în Parlamentul de la Stockholm odin această dimineaţă. Dintre cele 8 partide din Suedia reprezentate în legislativul țării, doar două formaţiuni mici, de stânga, s-au pronunţat împotriva aderării la Alianța Nord-Atlantică.

Partidul Social-Democrat (SAP), aflat la guvernare, s-a pronunţat duminică în favoarea renunţării la politica de nealiniere, pentru a adera la NATO.

"Intenţia Guvernului Suediei este de a solicita aderarea la NATO. Este o zi istorică pentru Suedia. Cu susţinerea largă a partidelor politice parlamentare, concluzia este că Suedia va fi mai puternică alături de aliaţii din NATO", a afirmat, la rândul său, ministrul de Externe de la Stockholm, Ann Linde.

Și Finlanda a decis săptămâna trecută depunerea unei cereri privind aderarea la NATO, în contextul temerilor privind activităţile militare ale Rusiei.

 

×
Subiecte în articol: suedia nato