x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit Erdogan-Putin-Macron-Merkel la Istanbul cu privire la Siria

Summit Erdogan-Putin-Macron-Merkel la Istanbul cu privire la Siria

27 Oct 2018   •   12:30
Summit Erdogan-Putin-Macron-Merkel la Istanbul cu privire la Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, omologul său rus Vladimir Putin, şeful statului francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german Angela Merkel se reunesc sâmbătă, la Istanbul, pentru un summit cu privire la Siria, menit să consolideze armistiţiul fragil la Idlib şi să impulsioneze eforturile de găsire a unei soluţii politice la războiul civil, transmite AFP. 

'Obiectivul principal al summitului este să se studieze ce formule noi pot fi găsite pentru a aduce o soluţie politică' la conflictul complex din Siria, soldat cu peste 360.000 începând din 2011, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin. 

Crearea, sub auspiciile ONU, a unui Comitet constituţional responsabil cu elaborarea unei noi legi fundamentale se anunţă ca una din principalele provocări, dat fiind blocajul practicat de regimul de la Damasc. 

La summitul de la Istanbul, care va începe la ora 13.00 GMT, va fi prezent şi emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura. Acesta a avut discuţii infructuoase la Damasc în această săptămână şi a deplâns paralizia planului ONU. 

O altă temă majoră va fi încetarea focului în provincia rebelă Idlib (nord-vest), negociată in extremis luna trecută de Erdogan şi Putin, când un atac al forţelor regimului, ce ar fi dus la o catastrofă umanitară, părea iminent. 

Acest acord între Rusia, aliată a regimului sirian, şi Turcia, susţinătoare a rebelilor, prevede instituirea unei 'zone demilitarizate' de 15-20 km pentru separarea teritoriilor controlate de insurgenţi de regiunile guvernamentale. 

Franţa 'doreşte prelungirea încetării focului la Idlib şi garantarea accesului convoaielor umanitare', a declarat Palatul Elysée. 

'Există abordări diferite. Dar, în mare, toată lumea doreşte, desigur, ajungerea la o reglementare politică în Siria', a subliniat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 'Divergenţe în privinţa mijloacelor şi a tacticilor pot exista. Dar tocmai pentru a discuta despre aceste chestiuni şi a armoniza poziţiile' a fost organizat acest summit, a explicat el. 

De la Istanbul vor lipsă însă doi actori ai conflictului din Siria, SUA şi Iran, aflaţi în relaţii extrem de tensionate. Macron a discutat totuşi cu preşedintele american Donald Trump vineri pentru a-şi pune de acord poziţiile. 

Summitul de sâmbătă intervine într-un moment în care regiunea este zguduită de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale de la Istanbul. 

Potrivit presei turce, preşedintele Erdogan va aborda acest caz cu invitaţii săi în cadrul unor întâlniri bilaterale în marja summitului.

AGERPRES

×