x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sunak îi cere lui Putin să pună capăt „războiului barbar”

Sunak îi cere lui Putin să pună capăt „războiului barbar”

15 Noi 2022   •   11:54
Sunak îi cere lui Putin să pună capăt „războiului barbar”
Sursa foto: Hepta

Premierul englez Rishi Sunak afirmă că Rusia trebuie „să iasă din Ucraina și să pună capăt războiului barbar”, în timp ce îi confruntă pe oficialii președintelui rus Vladimir Putin, la Summit-ul G20.

Rishi Sunak a declarat că Rusia trebuie „să iasă din Ucraina și să pună capăt acestui război barbar”, confruntându-se cu oficialii lui Vladimir Putin la Summit-ul G20.

Premierul a făcut aceste comentarii în prima sesiune de marți, criticând absența președintelui rus la discuțiile de pe insula indoneziană Bali.

„Este notabil că Putin nu s-a simțit capabil să ni se alăture aici”, a spus el. „Poate că dacă ar fi făcut-o, am fi putut continua să rezolvăm lucrurile. Pentru că cea mai mare diferență pe care oricine ar putea să o facă este ca Rusia să iasă din Ucraina și să pună capăt acestui război barbar. Marea Britanie respinge această agresiune. Vom susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a spus Sunak, potrivit Sky News.

Vladimir Putin nu participă la discuții, Kremlinul dând vina pe programul încărcat al președintelui rus, dar observatorii spun că oficialii încearcă să-l protejeze de condamnarea la care ar fi supus de liderii mondiali.

De asemenea, Sunak a reproșat Rusiei invazia, spunând că „țările nu ar trebui să-și invadeze vecinii”.

„Este foarte simplu - țările nu ar trebui să își invadeze vecinii, nu ar trebui să atace infrastructura civilă și populațiile civile și nu ar trebui să amenințe cu escaladarea nucleară”, a spus el. „Cu siguranță că acestea sunt lucruri asupra cărora putem fi cu toții de acord”.

Premierul englez s-a întâlnit cu liderii celor mai mari 19 economii ale lumii în Bali - prima reuniune din istoria de 15 ani a grupului care a avut loc în umbra unui război european major, instigat de unul dintre membrii săi.

Sunak se va folosi de Summit pentru a face presiuni asupra celor mai puternice economii ale lumii să facă mai mult pentru a-și reduce dependența de exporturile rusești, sprijinindu-i în același timp pe ceilalți să facă același lucru.

De asemenea, el va reitera sprijinul financiar al Marii Britanii pentru Ucraina, spunând că s-a angajat să acorde un ajutor de 4,1 miliarde de lire sterline atunci când era cancelar. Aceasta includea 2,3 miliarde de lire sterline în ajutor militar, în timp ce Sunak va promite să egaleze acest nivel de cheltuieli anul viitor.

Înainte de întâlnire, el a declarat: „Putin și reprezentanții săi nu vor avea niciodată un loc legitim la masă până când nu vor pune capăt războiului lor ilegal din Ucraina”.

El a continuat: „La G20, regimul lui Putin - care a înăbușit disidența internă și și-a fabricat o aparență de validitate doar prin violență - va auzi corul opoziției globale față de acțiunile sale”.

Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape nouă luni, lăsând restul lumii să se lupte pentru a face față consecințelor, care au inclus creșterea prețurilor la alimente și energie.

Multe țări au rămas ferme, sprijinind Ucraina cu arme și ajutoare, impunând în același timp diverse sancțiuni Rusiei.

Putin l-a trimis pe Serghei Lavrov, ministrul de externe, la discuții în locul său.

Săptămâna trecută, Regatul Unit a introdus o legislație care să împiedice țările să folosească serviciile sale maritime pentru a transporta petrol rusesc, cu excepția cazului în care acesta este achiziționat sub un plafon de preț - ceea ce No. 10 a descris ca fiind o „măsură extrem de influentă, având în vedere că Regatul Unit furnizează aproximativ 60% din asigurările maritime globale”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: rishi sunak