x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sydney dă startul acţiunii "O oră pentru planetă"

Sydney dă startul acţiunii "O oră pentru planetă"

28 Mar 2009   •   00:00
Sydney dă startul acţiunii "O oră pentru planetă"

Metropola austrliană s-a întunecat astăzi, dând astfel startul acţiunii 'O oră pentru planetă', la care un miliard de persoane sunt invitate să oprească curentul electric întru-n gest simbolic pentru mediu, informează AFP, citată de Agerpres.

Stingerea luminii a început la 09h30 GMT, unde luminile de la Operă şi de pe podul de peste golf s-au stins. Un miliard de persoane din marile oraşe ale lumii sunt invitate să stingă simbolic luminile timp de o oră, sâmbătă, de la 20.30 la 21.30 (ora locală a fiecărei ţări), la iniţiativa Fondului Mondial pentru Natură (WWF).

În 2008, aproximativ 50 milioane de persoane din peste 370 de oraşe din 35 ţări au participat la această acţiune, potrivit organizatorilor. Operaţiunea 'O oră pentru planetă' a fost lansată în 2007 la Sydney, unde mai mult de două milioane de persoane au stins luminile. Se prelungea astfel iniţiativa unor asociaţii ecologiste franceze (Alianţa pentru planetă), care ceruseră pe 1 februarie 2007 stingerea luminilor în Franţa pentru 5 minute. Acţiunea cuprinde anul acesta 3.929 oraşe, sate şi localităţi din aproape 90 de ţări. Un număr de 371 monumente din lumea întreagă, printre care Turnul Eiffel, Acropole şi Empire State Building participă la acţiune.
Anul 2009 este decisiv pentru climă. În decembrie, comunitatea internaţională se va reuni la Copenhaga în încercarea de a prelungi Protocolul de la Kyoto asupra reducerii emisiilor de CO2, protocol care va expira în 2012. Cei mai sceptici spun totuşi că este o acţiune pur simbolică. Un om de ştiinţă danez a apreciat că folosirea lumânărilor timp de o oră ar produce chiar mai mult CO2 decât luminile electrice. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe