x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Taiwan vrea cooperare și reconciliere cu China

Taiwan vrea cooperare și reconciliere cu China

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2024   •   17:20
Taiwan vrea cooperare și reconciliere cu China
Sursa foto: Hepta

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a manifestat din nou bunăvoință față de China și a oferit din nou cooperare, duminică, după două zile de jocuri de război chinezești în apropierea insulei, afirmând că așteaptă cu nerăbdare să îmbunătățească înțelegerea reciprocă și reconcilierea.

China, care revendică Taiwanul guvernat democratic ca teritoriu propriu, a efectuat exerciții militare joi și vineri, numindu-le „pedepse” după discursul de învestitură al lui Lai de luni, pe care Beijingul l-a calificat drept un nou impuls pentru independența oficială a insulei, scrie Reuters.

China l-a atacat în mod repetat pe Lai ca fiind un „separatist”. Lai respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului și afirmă că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său. El a oferit în repetate rânduri posibilitatea de a purta discuții, dar a fost refuzat.

Luând cuvântul la o reuniune a Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare, în orașul Tainan din sudul țării, Lai a cerut Chinei să „împartă responsabilitatea grea a stabilității regionale cu Taiwanul”, potrivit comentariilor furnizate de partidul său.

Lai, care a câștigat alegerile în ianuarie, a declarat că, de asemenea, „așteaptă cu nerăbdare să îmbunătățească înțelegerea reciprocă și reconcilierea cu China prin schimburi și cooperare, creând beneficii reciproce și avansând spre o poziție de pace și prosperitate comună”.

El a mulțumit Statelor Unite și altor țări pentru că și-au exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile chineze.

„Comunitatea internațională nu va accepta ca nicio țară să creeze valuri în strâmtoarea Taiwan și să afecteze stabilitatea regională”, a adăugat Lai.

Guvernul din Taiwan a condamnat jocurile de război ale Chinei.

În ultimii patru ani, China a organizat în mod regulat activități militare în jurul Taiwanului pentru a exercita presiuni asupra guvernului insulei.

Duminică, ministerul taiwanez al apărării a declarat că garnizoana de pe insulița Erdan, parte a insulelor Kinmen, controlate de Taiwan, care se află lângă orașele chineze Xiamen și Quanzhou, a descoperit o cutie de carton „rudimentară” care conținea hârtie cu sloganuri politice, scrisă în caractere chinezești simplificate folosite în China.

Ministerul a declarat că se suspectează că această cutie a fost aruncată de o dronă în afara liniei de vizibilitate, adăugând: „Este un truc tipic de operațiune cognitivă”.

În 2022, Taiwanul a doborât o dronă în largul Kinmen după ce s-a plâns zile întregi de hărțuire.

Ministerul Apărării din China nu a răspuns la apeluri în afara orelor de program.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: taiwan reconciliere China