x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU, despre talibanii din Afganistan: este cel mai grav exemplu de încălcare a drepturilor omului împotriva fetelor și femeilor, o crimă împotriva umanității

ONU, despre talibanii din Afganistan: este cel mai grav exemplu de încălcare a drepturilor omului împotriva fetelor și femeilor, o crimă împotriva umanității

de Redacția Jurnalul    |    16 Aug 2023   •   10:45
ONU, despre talibanii din Afganistan: este cel mai grav exemplu de încălcare a drepturilor omului împotriva fetelor și femeilor, o crimă împotriva umanității
Sursa foto: Hepta

Curtea Penală Internațională (CPI) ar trebui să recunoască discriminarea de gen din Afganistan ca fiind o crimă împotriva umanității și să o investigheze cu scopul de a-i urmări în justiție pe cei responsabili, a declarat trimisul ONU pentru educație la nivel mondial, Gordon Brown, potrivit Reuters.

La cea de-a doua aniversare a revenirii talibanilor la putere în urma retragerii forțelor conduse de SUA, după 20 de ani de război, Brown a declarat că i-a scris procurorului CPI, Karim Khan, pentru a-și argumenta punctul de vedere.

„Acesta este cel mai grav exemplu de încălcare a drepturilor omului împotriva fetelor și femeilor din întreaga lume și dacă permitem ca acest lucru să se întâmple și să continue cu impunitate, atunci alții ar putea încerca să facă exact același lucru”, a declarat Brown reporterilor.

Fetele de peste 12 ani au fost excluse în mare parte din școală de când talibanii au revenit la putere. Talibanii au împiedicat, de asemenea, majoritatea personalului feminin afgan să lucreze la agențiile de ajutorare, au închis saloane de înfrumusețare, au interzis accesul femeilor în parcuri și au restricționat călătoriile femeilor în absența unui tutore de sex masculin.

„Curtea Penală Internațională ar trebui să recunoască această discriminare de gen ca fiind o crimă împotriva umanității și să o investigheze în vederea punerii sub acuzare și urmăririi penale a celor responsabili”, a declarat Brown, fost prim-ministru britanic.

Biroul lui Khan nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Khan investighează presupuse crime de război comise în Afganistan în ultimii 20 de ani.

Talibanii spun că respectă drepturile în conformitate cu interpretarea legii islamice.

Brown a declarat că, în opinia sa, există o divizare în rândul talibanilor, unii oficiali din Kabul fiind în favoarea permiterii întoarcerii fetelor la școală, în timp ce liderii din Kandahar - locul de naștere al talibanilor și unde se află liderul spiritual suprem - se opun în continuare.

„Trebuie să îi convingem pe acești clerici că este o interpretare falsă a islamului să sugereze că fetele și femeile nu ar trebui să poată avea drepturile de bază de care se bucură bărbații”, a declarat Brown.

El a îndemnat țările cu majoritate musulmană să trimită o delegație la Kandahar pentru a încerca să-i convingă pe liderii talibani „să elimine interdicția privind educația fetelor și angajarea femeilor, care nu are nicio bază în Coran sau în religia islamică”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: talibani afganistan