x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii au lansat prima revistă menită să atragă femeile la jihadism

Talibanii au lansat prima revistă menită să atragă femeile la jihadism

08 Aug 2017   •   12:43
Talibanii au lansat prima revistă menită să atragă femeile la jihadism

Talibanii din Pakistan au publicat prima ediţie a unei reviste menită să convingă mai multe femei să li se alăture şi să practice jihadismul, scrie The Guardian.

Coperta prezintă o femeie acoperită cu voaluri din cap până-n picioare, alături de care scrie Sunnat-e-Khaula, ceea ce se traduce “Calea Khaulei” şi se referă la o femeie musulmană războinică din secolul şapte. Pagina 45 din revistă încearcă să obţină suport din partea unei secţiuni a societăţii tradiţionale dispreţuită de grupul militant.

La fel ca o încercare de consiliere pentru felul în care ar trebui să fie o femeie jihadistă, revista conţine un interviu cu soţia lui Fazlullah Khorasani, liderul grupului de Talibani din Pakistan. Acesteia nu i se dă numele în cadrul interviului în care vorbeşte despre cum s-a căsătorit cu Khorasani la vârsta de 14 ani.

“Te întreb de ce acum peste tot există tărăboi şi lacrimi din cauza căsătoriilor premature... Trebuie să înţelegem că fetele şi băieţii maturi, dacă sunt lăsaţi necăsătoriţi, pot deveni o sursă a distrugerii morale a societăţii”, a spus aceasta.

Un editorial din deschiderea revistei menţionează că aceasta este menită să încurajeze “femeile Islamului să vină şi să se alăture în rândurile mujahideen (sfinţilor războinici)”.

“Organizează întâlniri secrete acasă şi invită surori jihadiste care gândesc la fel”, sugerează editorialul. “Distribuie literatura care reflectă asupra obligaţiilor jihadiste, aranjează clase pentru antrenament fizic pentru surori. Învaţă cum să foloseşti arme simple. Învaţă utilitatea grenadelor.”.

Un specialist sud asian de la Woodrow Wilson Center, din SUA, Michael Kugelman, spune că are sens faptul că Talibanii din Pakistan au lansat o revistă dedicată femeilor. “Aceasta este o organizaţie care se chinuie să restabilească reţelele şi membrii după ce au fost loviţi greu pe câmpul de luptă în ultimii ani”, a spus acesta. “Femeile sunt o strategie demografică, pentru că acestea au abilitatea de a exercita influenţă asupra fiilor lor. Dacă femeile sunt convertite la cauza militantă, acestea îşi pot încuraja fiii, sau fiicele, pentru a se alătura, de asemenea.”.

×