x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tara lui Gyurcsany - Budapesta fierbe iar

Tara lui Gyurcsany - Budapesta fierbe iar

de Anca Aldea    |    Delia Zahareanu    |    24 Oct 2006   •   00:00
Tara lui Gyurcsany - Budapesta fierbe iar

Oficialii ungari au comemorat ieri 50 de ani de la revolutia antisovietica din 1956, pe fondul protestelor care continua la Budapesta, cerandu-se demisia premierului.

Flori, steaguri si tensiuni la Budapesta. "Dragi invitati, bine ati venit in tara lui Gyurcsany, unde minciunile sunt ca adevarul si pacatele ca virtutile", se putea citi pe una dintre pancartele celor aproximativ 300 de demonstranti care se adunasera grupuri-grupuri in Piata Kossuth, evacuata cu o seara inainte. Asa arata ieri fundalul pe care s-au desfasurat ceremoniile de comemorare a jumatatii de secol scurse de la Revolutia din 1956, impotriva dominatiei sovietice. Aproximativ 50 de demnitari straini s-au aflat la Budapesta pentru a depune coroane de flori.

VIOLENTE. Manifestarile au fost insa umbrite de altercatiile dintre politia metropolitana si protestatarii stransi inca de duminica seara in centrul orasului, care cereau vehement demisia premierului socialist Gyurcsany. Ieri-dimineata, politia a operat arestari in randurile demonstrantilor, in ciuda masurilor extraordinare de securitate luate pentru eveniment. Aseara, violentele de strada s-au intensificat, fortele de ordine folosind gloante de cauciuc, gaze lacrimogene si tunuri cu apa impotriva protestatarilor de extrema-dreapta aflati in Piata Elisabeth, din centrul orasului, nu departe de Parlament.

RANITI CU GLOANTE DE CAUCIUC. Potrivit AFP, mai multi manifestanti au fost raniti, alte agentii vorbind de cel putin 40 de persoane care au fost ranite usor. Corespondentii de presa nu s-au ferit chiar sa compare situatia de ieri de la Budapesta cu protestele de la sfarsitul lui septembrie si inceputul lui octombrie, cauzate de o serie de declaratii mincinoase ale premierului Gyurcsany facute intr-un cadru restrans, inregistrate pe ascuns si date publicitatii de postul national de radio.
Confruntarile de strada nu au incetat nici dupa terminarea, aseara, a programului oficial.

UMAR LA UMAR CU PROTESTATARII
Nu departe de locul in care protestatarii s-au ciocnit cu fortele de ordine, presedintele principalului partid de opozitie, FIDESZ, si fost premier al Ungariei, Viktor Orban, ii indemna pe manifestanti - circa 40.000 de oameni, potrivit unor estimari citate de AFP - sa ceara demisia premierului in exercitiu, socialistul Ferenc Gyurcsany. "Astazi, la 50 de ani de la revolutie, exista milioane de unguri care nu se simt inca liberi", spunea Orban. Opozitia conservatoare a anuntat inca de saptamana trecuta ca va boicota ceremoniile de comemorare. Asta in ciuda apelului presedintelui ungar Laszlo Solyom, care a indemnat la uniune nationala. "23 octombrie chiar poate fi o zi de sarbatoare nationala, daca noi vrem sa fie si daca facem pasii necesari care au condus atunci la unitatea si la unicitatea lui 1956", a declarat Solyom.

SINGURUL
La ora locala 20:00, a fost inaugurat un monument, in Piata Eroilor, dedicat revolutionarilor de la 1956. Singurul oficial ungar care a participat la dezvelirea colosului din fier, premierul Gyurcsany, a fost huiduit de aproximativ 2.000 de protestatari. Presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, nu a fost prezent "din motive de securitate", iar inaltii oaspeti straini parasisera demult Budapesta.
×
Subiecte în articol: externe Budapesta gyurcsany