x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ţările europene să nu mai ceară bani altora! Cine face această afirmaţie

Ţările europene să nu mai ceară bani altora! Cine face această afirmaţie

27 Aug 2013   •   20:11

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a afirmat marţi că, pentru a construi o Europă puternică, fiecare ţară ar trebui să-şi îndeplinească obligaţiile şi să nu mai ceară bani de la altele, relatează AFP.

“Fiecare trebuie să-şi vadă de treabă şi să nu mai ceară bani altora”, a declarat ministrul, în cadrul unui interviu în limba engleză acordat postului de televiziune CNN International, din care postul de televiziune a publicat pe site-ul său fragmente. “Este cea mai potrivită cale de a avea o Europă puternică, este incitare proastă”, a adăugat acesta.

În plină campanie electorală, Guvernul Angelei Merkel, aflat în competiţie pentru un al treilea mandat, este extrem de atent să nu lezeze sensibilitatea alegătorilor săi, într-un moment în care opinia publică germană este din ce în ce mai reticentă în a vedea ţara finanţând planuri de urgenţă de salvare a ţărilor europene aflate în dificultate.

Wolfgang Schauble a introdus criza euro în campania electorală acum câteva zile, admiţând că Grecia va avea nevoie de mai mult ajutor internaţional, chiar şi dincolo de cel de-al doilea program de ajutorare internaţional în curs, până în 2014.

La începutul lui august, un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), unul dintre creditorii Atenei, evalua nevoile Greciei la 4,4 miliarde în 2014 şi la 6,5 miliarde în 2015, adică în total la 11 miliarde de euro. Aceste cifre “nu par complet irealiste”, a declarat Schauble, într-un interviu acordat cotidianului german Rheinische Post. “Dacă este reales cancelarul german Angela Merkel, sunt sigur că vom continua să lucrăm pentru o Europă mai puternică. Nu vrem o Europă germană, dar vrem o Europă solidă. Aceasta înseamnă că fiecare stat membru, inclusiv Germania, trebuie să-şi îmbunătăţească competitivitatea”, a afirmat Schauble la CNN.


×