x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia își sperie poporul cu televizorul: Vine NATO!

Rusia își sperie poporul cu televizorul: Vine NATO!

de Şerban Mihăilă    |    27 Ian 2022   •   07:10
Rusia își sperie poporul cu televizorul: Vine NATO!

Forțe străine înarmate până în dinți se îndreaptă vijelios spre granița ucraineană, fiind survolate de numeroase avioane de recunoaștere, iar comentariile despre operațiunile de dezinformare ale inamicului curg în avalanșă. Cine se uită în aceste zile la televiziunea de stat din Moscova vede imagini cu trupe și tancuri, sârmă ghimpată și lunetiști care și-au luat în vizor țintele. Nu este însă vorba despre forțele Rusiei, gata de atac, ci despre cele ale NATO.

Occidentul se teme că Rusia poate ataca Ucraina în orice moment. Nu asta văd însă și rușii la televiziunea de stat. Mașina de propagandă a Kremlinului prezintă telespectatorilor un scenariu în care contingentele NATO derulează un plan pus la punct de ani. Complotul occidental ar urmări încercuirea Rusiei, răsturnarea de la putere a președintelui Vladimir Putin și preluarea controlului asupra resurselor energetice ale țării.

Americanii – „maeștrii păpușari”

În scenariul Moscovei, repetat în aproape fiecare buletin de știri și talk-show, Ucraina este un stat eșuat, controlat în întregime de SUA, „maestrul păpușar” al alianței transatlantice, relatează Jill Dougherty, fostă corespondentă CNN pentru afaceri externe și șefă a biroului din Moscova, specializată în Rusia și fosta Uniune Sovietică.

„Europa este o colecție slabă și divizată de câini mici de companie, care primesc ordine de la Washington. Chiar și America, oricât de înspăimântătoare și amenințătoare ar fi, este, la rândul ei, slabă și dezbinată, sfâșiată de diviziuni politice și tulburări rasiale”, mai precizează Dougherty, care descrie imaginea prezentată de televiziunea rusă de stat atunci când vine vorba despre SUA și partenerii lor europeni.  

Aparatul de propagandă al lui Putin nu explică însă niciun moment cum pot toate aceste puteri aliate să fie slabe și amenințătoare în același timp. Kremlinul nu pare totuși încurcat de această fractură logică și încearcă să bage spaima în telespectatorii săi, cărora le flutură pe micile ecrane, tot mai insistent, pericolul amenințării militare occidentale. 

Cu tunurile pe Occident

Cea mai importantă emisiune de știri politice de la televiziunea rusă de stat, „Vesti Nedeli” („Știrile Săptămânii”), relata insistent, la sfârșitul săptămânii trecute: „În loc de răspunsuri la inițiativele pașnice ale Kremlinului, ei ne îngroapă în acuzații și noi amenințări”.

Orice urmă de dezacord între Europa și SUA sau NATO devine imediat în Rusia titlu de prima pagină sau „breaking news”. Unul dintre principalele subiecte ale emisiunii „Vesti Nedeli”, de duminica trecută, a analizat comentarii ale șefului Marinei germane, potrivit căruia Putin „merită respect”, iar Crimeea - peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014 - este „pierdută pentru totdeauna”. Subiectul emisiunii s-a încheiat într-o notă de satisfacție, deoarece ofițerul a fost nevoit să demisioneze.

Chiar dacă, deocamdată, Ucraina nu a fost invadată de trupele ruse, există în momentul de față un război în toată regula al cuvintelor, declanșat de presa moscovită. Declarațiile administrației de la Washington sunt contestate, fiind descrise drept comentarii ale „Ministerului Informațiilor”, în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, acuză SUA că propagă „isterie informațională” și „minciuni”. 

Propagandă în oglindă

Între timp, hărțile de la televiziunea rusă de stat, care arată Belarus - aliatul Rusiei - înconjurat de forțele NATO, seamănă izbitor cu hărțile din rapoartele mass-media occidentale, care înfățișează Ucraina împresurată pe trei laturi de trupele rusești.

În mass-media, acuzațiile privind posibilele atacuri rusești asupra Ucrainei sunt catalogate drept „o amenințare pe jumătate mitologică din partea Rusiei” sau ca „rusofobie” din partea „anglo-saxonilor”. Potrivit Kremlinului, tensiunile nu sunt exacerbate din cauza Rusiei, ci a NATO.

Într-o secvență de propagandă în oglindă, televiziunea rusă a retransmis, cu traducere, comentariile realizatorului Tucker Carlson, de la „Fox News”, ale cărui aprecieri anti-NATO și contra președintelui american, Joe Biden, se pliază perfect pe linia ideologică a Kremlinului. „Carlson ar trebui să fie în emisiunea ta!”, i-a spus prezentatorului, ulterior, un invitat aflat într-un talk-show rusesc.

Strategie eficientă

Ofensiva mediatică a regimului de la Moscova pare să aibă efect. Un sondaj realizat în luna decembrie de către organizația neguvernamentală de cercetări sociologice „Levada-Center” a dezvăluit că jumătate dintre participanții la studiu dau vina pe SUA și NATO pentru tensiunile create la granița cu Ucraina, în timp ce doar 3 până la 4% învinovățesc Rusia.

Sondajul a mai arătat că puțin peste jumătate dintre ruși cred că criza din Ucraina nu va escalada într-un război între Rusia și Ucraina, iar mai mult de o treime (39%) consideră războiul „inevitabil” sau „foarte probabil”. 

Într-un alt sondaj al „Levada-Center”, tot din decembrie, mai mult de jumătate dintre respondenți (56%) au afirmat că relațiile dintre Rusia și NATO s-au deteriorat grav, înregistrându-se astfel cel mai mare procent de persoane care au această opinie, de la începutul conflictului cu Ucraina, în 2014. În plus, tot 56% dintre participanții la sondaj sunt îngrijorați de declanșarea unui război mondial.

Potrivit unui focus grup realizat de „Riddle”, o revistă online pentru afacerile rusești, numeroși ruși cred că sunt târâți de către Occident într-un conflict militar. „Rusia va trebui să răspundă (...) Suntem ciupiți din toate părțile, ne mușcă. Ce ar trebui să facem? Să cedăm?”, se întreba un participant din focus grup, citat de CNN.

Între timp, „Levada-Center” susține că rușii sunt „obosiți mental” de subiectul Ucraina, care „pare să fie impus de marile instituții media”. În consecință, telespectatorii nu analizează știrile și nici nu verifică de două ori ceea ce aud de la realizatorii emisiunilor TV.

Fără îndoială, peisajul mediatic rusesc se schimbă, pe măsură ce generațiile tinere se îndreaptă spre online pentru a se informa. Cele mai multe posturi de știri alternative din Rusia au fost închise însă sau marginalizate, iar realitatea paralelă a Kremlinului continuă să domine undele de emisie.

×
Subiecte în articol: NATO