x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni la Marea Baltică. Suedia și Finlanda analizează o posibilă aderare la NATO. Rusia avertizează

Tensiuni la Marea Baltică. Suedia și Finlanda analizează o posibilă aderare la NATO. Rusia avertizează

13 Apr 2022   •   16:54
Tensiuni la Marea Baltică. Suedia și Finlanda analizează o posibilă  aderare la NATO. Rusia avertizează

Suedia și Finlanda au anunțat că analizează o posibilă decizie de aderare la NATO, în contextul războiului din Ucraina. În replică, Rusia avertizează că acest lucru va afecta stabilitatea Europei.

"Finlanda va lua peste câteva săptămâni o decizie. Nu există altă modalitate de a avea garanţii de securitate decât în cadrul apărării şi disuasiunii comune garantate de Articolul 5 al NATO. Diferenţa între a fi partener şi a fi stat membru este foarte clară", a spus premierul finlandez, Sanna Marin, citat de Le Monde.

Și prim-ministrul suedez, Magdalena Andersson, a spus că nu este exclusă o posibilă aderare la NATO. PSD din Suedia, aflat la guvernare, a anunţat că îşi va reconsidera poziţia, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina. "Atunci când Rusia a invadat Ucraina, poziţia de securitate a Suediei s-a schimbat fundamental", a declarat Tobias Baudin, unul dintre liderii PSD, care se opunea anterior aderării.

Kremlinul a reacționat la aceste afirmații avertizând că vor exista consecințe de securitate. 

"NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse. Totodată, Moscova a atras atenția că va trebui să "reechilibreze situaţia" dacă cele două țări devin membre NATO.

 

×
Subiecte în articol: suedia finlanda marea baltica nato Rusia