x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni post-Brexit. Comisia Europeană deschide noi proceduri de infrigement Marii Britanii

Tensiuni post-Brexit. Comisia Europeană deschide noi proceduri de infrigement Marii Britanii

22 Iul 2022   •   16:46
Tensiuni post-Brexit. Comisia Europeană deschide noi proceduri de infrigement Marii Britanii

Comisia Europeană a deschis patru proceduri noi de infrigement contra Marii Britanii pentru nerespectarea reglementărilor vamale post-Brexit prevăzute în prococolul privind Iralnda de Nord, transmite AFP.

"În pofida apelurilor repetate ale Parlamentului European, ale celor 27 de state membre şi ale Comisiei Europene de a aplica protocolul, guvernul britanic nu a făcut acest lucru",  transmite CE.

Ultimele proceduri privesc nerespectarea obligaţiilor vamale şi a controlului mărfurilor din Irlanda de Nord spre Marea Britanie, fapt ce favorizează contrabanda, nerespectarea legislaţiei europene privind taxele pe alcool şi TVA-ul pentru comerţul online. Marea Britanie trebue să trimită răspunsuri către CE în termen de două luni și să aplice măsurile prevăute în protocol. 

Executivul comunitar a declanșat până acum 7 proceduri de infrigement împotriva Regatului Unit referitoare la protocolul nord-irlandez. 

Parlamentarii britanici au aprobat, luna trecută, un proiect de lege în primă lectură privind revizuirea unilaterală a acestui procotocol, acțiune considerată ilegală de UE. 

Procedurile de infrigement ar putea procova un proces în fața Curții de Justiție a UE și constrângeri financiare.

Protocolul nord-irlandez face parte din tratatul Brexit pentru a reglementa situația de la frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit și Republica Irlanda, stat UE. Scopul este protejarea pieței unice europene și evitarea revenirii la o frontieră terestră care ar risca să fragilizeze pacea încheiată în 1998 între Londra, Dublin şi principalele forţe politice din Irlanda de Nord.

Astfel, guvernul Boris Johnson a acceptat ca Irlanda de Nord să rămână de facto în piața unică europeană, și a stabilit o frontieră vamală în Marea Irlandei. Însă acest lucru a dat naștere la probleme d e aprovizionare și nemulțumiri în Irlanda de Nord. Până acum, protocolul nu a fost aplicat deoarece au existat perioade de grație asupra unor produse alimentare și medicamente. 

 

×
Subiecte în articol: brexit ue Marea Britanie infrigement