x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni sociale la Grenoble

Tensiuni sociale la Grenoble

19 Iul 2010   •   00:00

Poliţiştii francezi mobilizaţi la Grenoble au fost atacaţi din nou cu focuri de armă, duminică seară, în a treia zi de proteste violente declanşate după moartea unui suspect, relatează AFP.

Violenţele au izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce autorul unui jaf la un cazinou a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, în cartierul Villeneuve.

Duminică seară, atmosfera era tensionată şi mici grupuri de tineri se conformau controalelor efectuate de poliţişti, a căror prezenţă era mai puţin vizibilă decât cu o zi înainte, însă un elicopter a survolat zona.

Poliţia a fost ţinta primelor focuri de armă în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în unele cazuri a ripostat cu muniţie de război, iar în altele cu gloanţe de cauciuc, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, care au precizat că aproximativ 60 de maşini şi sediile unor firme au fost incendiate în prima zi a confruntărilor. În noaptea de sâmbătă spre duminică, mai mulţi poliţişti au fost vizaţi de focuri de armă şi aproximativ 15 maşini au fost incendiate.

Peste 300 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi sâmbătă în zonă, iar dispozitivul urmează să fie menţinut până miercuri dimineaţă.

Începând de vineri, poliţia a reţinut 20 de persoane, iar doi bărbaţi, bănuiţi că au deschis focul asupra poliţiştilor, se află în continuare în arest preventiv.

În privinţa incidentului care a declanşat violenţele, Parchetul a decis că poliţiştii au deschis focul în legitimă apărare, după ce Karim Boudouda, recidivist în vârstă de 27 de ani, a tras asupra lor. Boudouda, care a murit în urma incidentului, era urmărit de forţele de ordine după un jaf armat comis la cazinoul din Uriage-les-Bains.

Mama tânărului, Saliya Boudouda, şi-a anunţat duminică intenţia de a depune plângere, pentru a clarifica circumstanţele morţii fiului său, după ce a lansat, prin intermediul presei locale, un apel la calm.

În noiembrie 2007, moartea a doi adolescenţi, ucişi în urma coliziunii între motocicleta lor şi o maşină a poliţiei, a declanşat două zile de confruntări violente între forţele de ordine şi tineri la periferia pariziană. Cu doi ani înainte, periferia franceză fusese teatrul unor proteste de amploare, după moartea a doi tineri urmăriţi de poliţie. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe