"Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie. Vom reevalua situaţia şi vom acţiona în consecinţă", a spus comisarul UE pentru buget ,Johannes Hahn.
Executivul comunitar a lansat o procedură împotriva Budapestei prin care poate bloca alocarea de fonduri europene din cauza problemelor de corupție și a lipsei controlului judiciar.
Însă decizia finală va fi luată de Consiliul European în termen de o lună, perioadă ce poate fi prelungită cu alte două luni.
De cealaltă parte, autoritățile ungare au anunțat că vor să-și respecte toate angajamentele asumate pentru a debloca fondurile UE, spunând că vor lua noi măsuri printre care înființarea unei autorități independente de combatere a corupției și transparență privind achizițiile publice.
Ministrul Dezvoltării și negociator în relația cu UE, Tibor Navracsics, a declarat că speră că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană.
De asemenea, CE a blocat PNRR-ul Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro pe motiv că nu respectă statul de drept.