x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni Ungaria-UE. Executivul european vrea să blocheze 7,5 miliarde de euro

Tensiuni Ungaria-UE. Executivul european vrea să blocheze 7,5 miliarde de euro

18 Sep 2022   •   20:55
Tensiuni Ungaria-UE. Executivul european vrea să blocheze 7,5 miliarde de euro

Comisia Europeană vrea să blocheze 7,5 miliarde de euro din fondurile către Ungaria din cauza faptului că autoritățile de la Budapesta nu a făcut reformele promise, scrie AFP.

"Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie. Vom reevalua situaţia şi vom acţiona în consecinţă", a spus comisarul UE pentru buget ,Johannes Hahn.

Executivul comunitar a lansat o procedură împotriva Budapestei prin care poate bloca alocarea de fonduri europene din cauza problemelor de corupție și a lipsei controlului judiciar. 

Însă decizia finală va fi luată de Consiliul European în termen de o lună, perioadă ce poate fi prelungită cu alte două luni. 

De cealaltă parte, autoritățile ungare au anunțat că vor să-și respecte toate angajamentele asumate pentru a debloca fondurile UE, spunând că vor lua noi măsuri printre care înființarea unei autorități independente de combatere a corupției și transparență privind achizițiile publice. 

Ministrul Dezvoltării și negociator în relația cu UE, Tibor Navracsics, a declarat că speră că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană.

De asemenea, CE a blocat PNRR-ul Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro pe motiv că nu respectă statul de drept. 
 

×