x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Terminatorul Schwarzenegger nu mai e la modă în California

Terminatorul Schwarzenegger nu mai e la modă în California

25 Mai 2009   •   00:00

S-au terminat şansele de popularitate în California, pentru Arnold Schwarzenegger. Alegătorii au respins săptămâna trecută prin referendum măsurile fiscale propuse de el pentru a ieşi din criza bugetară care afectează statul şi acum nu are altă opţiune decât de a tăia cu foarfeca de peste tot. "Nu este vorba de mine, ci de viitorul Californiei şi moştenirea sa", s-a plâns guvernatorul imediat după ce a aflat verdictul maselor.



Pentru celebrul actor a fost, pe de altă parte, o palmă usturătoare primită pentru prestaţia sa de guvernator. Doar 19% din californieni s-au deranjat să meargă la urne, potrivit rezultatelor preliminare. Din cele şase măsuri supuse referendumului doar una a fost aprobată: cea care interzice oficialilor locali să-şi majoreze salariile cât timp bugetul este afectat de criză, notează ziarul Las Provincias.

Nu sunt puţine cele puse în joc. Dacă ar fi o ţară, California ar fi a noua putere economică a lumii după Produsul său Intern Brut (PIB) care în 2007 a a reprezentat 13% din totalul SUA. Hollywoodul, companiile petroliere şi de tutun, cluburile sportive, hoteleria... Sectoarele cele mai puternice s-au aliat campaniei lui Schwarzenegger, temându-se că falimentul statului s-ar putea repercuta asupra lor, dar alegătorii au fost de altă părere. Acum vor trebui să vadă adevărata faţă a reducerilor bugetare.

Pentru a contracara cele 21,3 de milioane de dolari (15,45 miliarde de euro) de deficit, "Terminator-ul" a ameninţat că va concedia 5.000 din cei 235.000 de funcţionari pe care îi are statul, să se descotorosească de 42.000 de deţinuţi, să vândă proprietăţi, să limiteze participarea la asigurările sociale, să taie din bugetul alocat învăţământului 3,626 miliarde de euro, să ceară împrumuturi de la peste 1.500 de administraţii locale şi chiar la 5.000 dacă primeşte avizul executivului federal de a-i convinge pe creditori. Este de aşteptat ca un şi jumătate de mandat cât îi mai rămâne ca guvernator Arnold Schwarzenegger să renunţe la promisiunile făcute alegătorilor săi şi să devină personajul negativ deşi dorea să fie eroul filmului.

Chiar şi în cadrul partidului său, cel republican, a pierdut din popularitate mai ales de când s-a aliat cu democraţii liberali pentru a rezolva problema deficitului şi este un invitat asiduu al Casei Albe. Marţi 19 mai, în ziua referendumului Schwarzenegger se afla la la Washington, unde Obama a cerut aplauze în favoarea lui. Fără îndoială că prevedea deja eşecul şi căuta sprijinul guvernului federal pentru a merge înainte. Unii analişti sugerau deja că viitorul politic al lui Schwarzenegger va depinde de preşedintele Obama dacă doreşte să rămână în continuare pe scena politică.

"Nu este vorba de mine şi de niciun oficial politic, ci de viitorul Californiei şi de moştenirea sa", s-a apărat "Guvernatorul". Pachetul complex de măsuri propus cetăţenilor prevedea majorarea temporară a impozitelor, crearea unui fond pentru vremuri grele şi o deviere provizorie de fonduri dedicate celor mai defavorizaţi.

În ciuda a tot şi a toate, guvernatorul şi-a acceptat înfrângerea cu cinste şi chiar de marţi seara a promis să se pună imediat pe treabă şi să găsească "soluţii constructive care să pună capăt crizei". El s-a reunit a doua zi cu legiuitorii în căutarea unei formule pentru a evita falimentul. Este a treia încercare a sa, dar trebuie să admitem că în februarie prognozele deficitului pentru următorul an fiscal, care începe în iulie, se cifra la peste 30 de milliarde de euro. Ceea ce înseamnă aproape dublu.

×
Subiecte în articol: externe