x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroare în Afganistan. Pedepse îngricoșătoare anunțate de talibani

Teroare în Afganistan. Pedepse îngricoșătoare anunțate de talibani

25 Sep 2021   •   22:20
Teroare în Afganistan. Pedepse îngricoșătoare anunțate de talibani
Sursa foto: Agerpres

Noul regim taliban din Afganistan vrea să revină la formele extreme de pedeapsă din trecut: tăierea mâinilor pentru hoţi şi execuţii pentru infracţiuni mai grave.„Sunt necesare pentru menţinerea ordinii", se justifică noii conducători de la Kabul.

Declaraţia îi aparţine lui Mullah Nooruddin Turabi, fost ministru al Justiţiei, în prezent responsabil cu sistemul penitenciar.

„Amputările punitive sunt necesare pentru a garanta securitatea noastră internă”, a afirmat el, într-un interviu preluat de mass-media afgană.

Potrivit acestuia, aplicarea unor astfel de pedepse ar putea să nu aibă loc în public, aşa cum s-a întâmplat, în scopuri „descurajatoare”, în urmă cu două decenii, ci în spaţii private.

Încă nu s-a spus nimic despre lapidare pentru femeile adultere. Locuitorii din Kabul încă mai au amintirea acestor pedepse aplicate în faţa mulţimii pe stadionul municipal şi în piaţa marii moschei Ein Gah.

Practic, fiecare oraş şi sat din ţară aveau locuri pentru acele spectacole îngrozitoare, care se ţineau adesea după slujbe, în moschei, în fiecare vineri, la mijlocul zilei.

Mullah Turabi a fost un susţinător ferm al acestor pedepse. El însuşi îşi pierduse un ochi şi un picior luptându-se de tânăr împotriva armatei sovietice.

Pe de altă parte, este clar că la conducerea talibanilor se află conservatori radicali, dar şi elemente mai moderate, preocupate de recunoaşterea comunităţii internaţionale.

În ultimele ore, Mullah Mohammad Yaqoob, noul ministru al apărării şi fiul liderului fondator al mişcării Mullah Omar, a condamnat dur ceea ce el a numit „execuţii şi răzbunare din motive personale”.

Potrivit acestuia, toţi liderii şi oficialii vechilor guverne care au colaborat cu coaliţia internaţională condusă de SUA au fost amnistiaţi.

Mediafax

×
Subiecte în articol: afganistan talibani