x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Guardian: Băsescu, ţinta nemulţumirilor

The Guardian: Băsescu, ţinta nemulţumirilor

de Sînziana Stancu    |    24 Ian 2012   •   21:00
The Guardian: Băsescu, ţinta nemulţumirilor

Deziluzionati de performantele politice ale celor pe care i-au ales si reales, dar in special de masurile de austeritate pe care le-au aplicat acestia la ordinul institutiilor financiare internationale de la care Ro­ma­nia s-a imprumutat pentru a face fata crizei, mii de romani ies in fiecare zi in strada. Aceasta este, in rezumat, perceptia ziaristilor de la The Guar­dian despre ceea ce se petrece, de 11 zile incoace, in Romania, unde tot mai multi 'indignati' se aduna in Pia­ta Universitatii din Bucuresti, de­ve­ni­ta simbolul Revolutiei din 1989, pre­cum si in tot mai multe orase din Ro­mania, cerand plecarea de la pute­re a actualului Guvern si a presedinte­lui Traian Basescu, in timp opozitia cere alegeri anticipate.

The Guardian scrie ca 'Basescu a devenit tinta nemultumirilor' protestatarilor si citeaza unele dintre sloganurile cele mai dure la adresa lui folosite de protestatari: 'Moarte dictatorului Basescu!' sau 'Mars, javra ordinara!' sau 'Jos cu mafiotii!' sau 'Basescu dauneaza grav sanatatii'. Publicatia britanica retine 'dilema' unui tanar specialist in IT, prezent la manifestatie, care se intreaba si acum 'ce poate insemna democratia romaneasca', atunci cand 'politicienii sunt interesati doar sa-si vada de interesele lor personale', si nu de cele ale tarii. 'Comunismul s-a prabusit acum 20 de ani, dar viata noastra nu este mai buna', a mai spus tanarul manifestant, adaugand ca oamenii nu vor parasi strazile pana cand nu se va lua o decizie asupra alegerilor anticipate.

CNN a difuzat informatii despre demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconshi, din cauza unor remarce jignitoare la adresa manifestantilor care contesta puterea de la Bucuresti. Sap­ta­mana trecuta, cand au izbucnit pro­tes­tele, SUA au facut apel la romani si la autoritati sa se abtina de la violente in timpul ma­nifestatiilor de protest.
La randul sau, Associated Press retine ca ministrul Baconschi a aflat ca a fost demis printr-un SMS, in timp ce se afla la Bruxelles, precum si afirmatiile lui Crin Antonescu si replica lui Vasile Blaga. Astfel, presedintele Partidului Liberal a spus ca 'Romania are nevoie de solutii radicale', in timp ce presedintele Se­na­t­ului a spus ca 'Romania are ne­vo­ie de stabilitate'.

×
Subiecte în articol: externe