x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Ţigara de după” alegeri

“Ţigara de după” alegeri

de Mihaela Biliovschi    |    01 Noi 2008   •   00:00
 “Ţigara de după” alegeri

Ce direcţie va avea viitorul preşedinte de la Casa Albă în relaţia sa cu lumea? Doi experţi din cadrul Consiliului de Relaţii Străine din Washington DC (CFR) au încercat să întrevadă un răspuns.

Europa a manifestat o dorinţă imensă în schimbarea atitudinii faţă de politica externă a Americii. “Publicul european nu l-a simpatizat prea tare pe George W. Bush, de acolo vine marea dorinţă de schimbare”, a spus Jim Goldgeier, senior fellow în cadrul CFR, specialist în domeniul Relaţii Transatlantice. Acesta spune că ambii candidaţi pentru şefia Casei Albe au abordat probleme sensibile pentru Europa: schimbarea climei şi tortura, dar se pare că numele lui Barack Obama tinde să fie în rugăciunile europenilor. “Europenii sunt convinşi că viitorul preşedinte al Americii va închide Guantanamo. Ceea ce nu le-a trecut prin minte europenilor e faptul că acelaşi preşedinte va trebui să abordeze şi problemele Irakului şi Afganistanului”, adaugă Goldgeier.

TRUPE ÎN AFGANISTAN
Europenii vor trebui să răspundă cumva liderului de la Casa Albă când acesta le va cere să trimită mai multe trupe în Afganistan. “Lucrul acesta nu le va plăcea deloc şi vor trebui să se gândească foarte bine înainte de a răspunde dacă vor să calce cu dreptul în relaţia cu noul preşedinte american”.

O provocare imediată va fi Summitul NATO din aprilie. În condiţiile în care liderul american va prelua frâiele în Biroul Oval abia în ianuarie 2009, tim-pul de gândire şi de formare a unei strategii va fi extrem de scurt. “Noua Administraţie va trebui să decidă spre ce direcţie va îndruma Alianţa Nord-Atlantică, iar această decizie va marca primele luni de preşedinţie”, a concluzionat Jim Goldgeier.

UŞOR CU RUSIA
Experţii sunt cu toţii de acord când spun că relaţia ruso-americană este la cel mai scăzut nivel de “prietenie” de după Războiul Rece. În acest context, spune Jim Goldgeier, viitorul preşedinte american va trebui să încerce o relaţie mai apropiată, dar în acelaşi timp să conserve politicile externe care au caracterizat guvernele americane de după Războiul Rece. Cele două puteri vor găsi “teren comun”, de exemplu, în domeniul controlului asupra armamentului, iar Casa Albă va încerca să promoveze un fel de colaborare pe această temă ca o modalitate de a arăta lumii că relaţia este una pozitivă, apropiată. Jim a adăugat că Rusia va fi “cu mult mai puţin îngâmfată” decât a fost vara trecută, în situaţia în care preţul petrolului va continua să scadă şi în actuala criză economică.

ORIENTUL MIJLOCIU
Steven Cook, senior fellow la CFR, a subliniat că este foarte probabil ca Orientul Mijlociu să fie în atenţia următoarelor Administraţii. Problema Irakului şi felul în care trebuie abordată dorinţa Iranului de proliferare nucleară au fost identificate ca două probleme majore în zonă.

“Şi cred că următoarea provocare imediată va fi felul în care se va discuta cu interlocutorii principali din lumea arabă, Egipt şi Arabia Saudită”, a mai spus Cook, specialist în Orientul Mijlociu. Privitor la conflictul arabo-israelian, Steven Cook nu crede că viitoarea Administraţie de la Casa Albă se va implica în rezolvarea sa, decât mai târziu în timpul mandatului.

×
Subiecte în articol: externe