x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tornadă DEVASTATOARE în Statele Unite: 91 de oameni au murit. Vezi imagini INCREDIBILE (VIDEO)

Tornadă DEVASTATOARE în Statele Unite: 91 de oameni au murit. Vezi imagini INCREDIBILE (VIDEO)

21 Mai 2013   •   08:26
Tornadă DEVASTATOARE în Statele Unite: 91 de oameni au murit. Vezi imagini INCREDIBILE (VIDEO)

Noul bilanţ al victimelor tornadei care a lovit luni statul american Oklahoma a ajuns la 91 de morţi, printre care cel puţin 20 de copii, a declarat postului de televiziune CNN reprezentantul medicului legist din acest stat, Amy Elliott, citată şi de AFP.

În ultimele ore, echipele de salvare au recuperat 40 de corpuri neînsufleţite, a indicat aceasta, amintind că un bilanţ precedent consemna 51 de morţi. Numărul victimelor ar putea însă să crească în următoarele ore, conform ABC şi CBS.

Tornada a distrus două şcoli, dintre care una complet în Moore, oraşul cel mai afectat de stihie, unde se aflau 75 de copii, soarta unora dintre ei este necunoscută. De asemenea, cei mai mulţi dintre cele 120 de persoane spitalizate - în jur de 70 - sunt de asemenea copii. La centrul medical din Oklahoma au fost aduse 85 de persoane, inclusiv 65 de copii. La clinica Integris au ajuns 37 de persoane, printre care cinci copii. Zece dintre aceştia se află în stare critică, iar 12 - în stare gravă, conform canalelor media citate.

Cel mai afectat este oraşul Moore, cu o populaţie de 55.000 de locuitori, unde cartiere întregi au fost rase de pe faţa pământului. Viteza vântului în timpul tornadei a atins 320 de km/oră.

Într-o convorbire telefonică purtată cu guvernatorul statului Oklahoma, Mary Fallin, preşedintele Barack Obama a dat asigurări că guvernul federal este pregătit să ofere asistenţa necesară pentru eliminarea efectelor distrugerilor în urma furtunii.

Meteorologii nu exclud producerea de noi tornade în Oklahoma City (sudul Statelor Unite). La sfârşitul săptămânii trecute, mai mult de 20 de tornade au lovit statele Oklahoma, Kansas şi Iowa.

Cu trei zile în urmă, la 17 mai, statul Texas a fost victima unei tornade: şase persoane şi-au pierdut viaţa, iar mai mult de 100 au fost rănite.

Imagini apocaliptice sunt difuzate de media americane din Moore, unde furtuna violentă a smuls copaci din rădăcină, acoperişuri de pe case, a rupt linii electrice şi a răsturnat maşini.

În prezent, în Moore nu funcţionează reţeaua de telefonia mobilă, în timp ce mii de oameni au rămas fără electricitate. Multe din clădirile distruse au luat foc. Echipele de salvare şi grupuri de voluntari piaptănă zona, în căutare de morţi şi de răniţi.

'Aceasta este cea mai devastatoare tornadă din viaţa mea. A fost chiar mai puternică decât cea din 1999', spune un localnic. Conform experţilor, viteza vântului din timpul tornadei din 1999 a atins în centrul ei circa 486 km/oră.







×