x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Traficul aerian din Spania, perturbat pe caz de boală

Traficul aerian din Spania, perturbat pe caz de boală

19 Iul 2010   •   00:00

Aproape jumătate din controlorii de trafic aerian de la Barcelona au lipsit de la lucru duminică, majoritatea invocând motive medicale, a anunţat luni compania de administrare a aeroporturilor (AENA), precizând că în întreaga regiune au fost înregistrate întârzieri importante, relatează AFP.

"Absenţa de la lucru de la centrul din Barcelona a 28 de controlori, reprezentând 46% din numărul celor care erau de serviciu, a determinat întârzieri în traficul aerian din zona mediteraneană", precizează un comunicat AENA.
Cele mai importante întârzieri au fost înregistrate pe aeroporturile din Catalunia, Baleare şi din regiunea Valencia.

"Din cei 28 de controlori absenţi, 24 au invocat motive medicale", a afirmat AENA, adăugând că "serviciile de inspecţie ale Securităţii sociale anchetează fiecare dintre cazuri şi vor lua toate măsurile prevăzute de lege" în cazul în care se va dovedi că angajaţii nu erau bolnavi.

"Acumularea concediilor medicale, în majoritate anunţate fără respectarea termenului necesar pentru găsirea unor înlocuitori, are ca obiectiv evident perturbarea traficului aerian", apreciază AENA.

Uniunea sindicală a controlorilor aerieni (USCA) a respins acuzaţiile conform cărora "concediile medicale ale personalului (...) se datorează consemnelor sindicale, în scopul de a exercita presiuni în timpul negocierilor asupra contractului colectiv".

USCA, aflată în plin proces de negociere cu AENA, a precizat că "într-o săptămână de discuţii lucrurile au progresat mai mult decât în ultimii cinci ani".

"În acest scenariu, nu are nici un rost să recurgem la măsuri de presiune, cu atât mai mult în mod indirect", a apreciat preşedintele sindicatului, Camilo Cesa.

În februarie, guvernul spaniol a suspendat o serie de beneficii legate de salarii, pensii şi organizarea muncii de care se bucurau controlorii de trafic, precum şi monopolul pe care îl aveau aceştia asupra traficului aerian din întreaga ţară.
USCA şi AENA au reluat la începutul lunii iulie negocierile pentru contractul colectiv.
 

×
Subiecte în articol: externe