x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria - Rusii nu pleaca acasa

Transnistria - Rusii nu pleaca acasa

de Ana Ilie    |    09 Noi 2005   •   00:00
Transnistria - Rusii nu pleaca acasa

"Prezenta trupelor ruse in Transnistria este pozitiva si, datorita acestei prezente, oamenii de acolo nu se omoara intre ei", a spus ieri, la Bucuresti, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-o conferinta de presa comuna cu seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu. Mai mult, a subliniat Lavrov, orice solutie ar fi gasita pentru rezolvarea crizei din Transnistria, aceasta trebuie sa includa si mentinerea contingentului rus in continuare in regiune. "Rusia are in vedere sa aduca propuneri concrete, principiale pentru formarea unei asa-numite foi de parcurs care sa permita partilor nu numai sa se aseze la masa tratativelor, ci si sa ajunga la un rezultat pozitiv", a mai spus ministrul de Externe rus.

La randul sau, Mihai Razvan Ungureanu s-a referit la problema transnistreana si a subliniat ca "este nevoie de foarte mult tact si foarte multa creativitate" pentru gasirea unei solutii. Posibilitatea in-cluderii Statelor Unite si Uniunii Europene in formatul de negociere da insa sperante pentru o rezolvare. El a reluat punctul de vedere oficial al Romaniei, insistand ca "in vecinatatea estica a Uniunii Europene sa nu existe un potential destabilizator", care sa afecteze apoi implicit Romania.

BILATERALE. Pe langa Transnistria, cei doi ministri de Externe au mai abordat si alte aspecte de pe agenda relatiilor bilaterale, precum asigurarea continuitatii intre agendele presedintiilor romane si ruse la organizatiile regionale si internationale, avand in vedere ca Federatia Rusa ii succede Romaniei la presedintiile OCEMN, Comitetului de Ministri al Consiliului Europei si Consiliului de Securitate al ONU.

×
Subiecte în articol: externe