x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TRANSNISTRIA/ S-a triplat taxa de intrare pentru moldoveni

TRANSNISTRIA/ S-a triplat taxa de intrare pentru moldoveni

de Vitalie Calugareanu    |    07 Ian 2009   •   00:00

Aşa-numita "taxă de tranzit şi şedere" a cetăţenilor moldoveni în Transnistria urma să fie anulată. Cel puţin aşa-i promisese liderul autoproclamatei republici de la Nistru, Igor Smirnov, preşedintelui moldovean Vladimir Voronin.



Era singura înţelegere la care părea că se ajunsese în cadrul celei mai recente întâlniri dintre cei doi, la 24 decembrie 2008. În schimb, de la 1 ianuarie 2009, Smirnov le-a făcut vecinilor o surpriză, ordonând nu anularea, ci triplarea acestei taxe. Astfel, pentru a intra pe teritoriul transnistrean, cetăţenii moldoveni trebuie să scoată din buzunar 22 de lei moldoveneşti (echivalentul a 1,5 euro – n.r.), în loc de opt.

CHIŞINĂUL CERE AJUTOR
 Ministerul Reintegrării de la Chişinău a cerut autorităţilor abilitate de la Tiraspol, precum şi mediatorilor şi observatorilor din cadrul procesului de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean să ia măsuri urgente pentru aducerea situaţiei create în conformitate cu înţelegerile convenite între Voronin şi Smirnov.
Organizaţia nonguvernamentală "Promo-Lex", specializată în apărarea drepturilor locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului, a difuzat un comunicat, în care atenţionează că "această acţiune unilaterală a regimului ilegal de la Tiraspol contribuie la creşterea numărului de persoane ale căror drepturi sunt încălcate şi la escaladarea nemulţumirii cetăţenilor". (...) "Această acţiune va avea drept efect autoizolarea şi în continuare a regiunii, va influenţa negativ procesul de negocieri şi va creşte suferinţa populaţiei din regiune", susţin apărătorii drepturilor omului.

DUPĂ FAPTĂ, ŞI RĂSPLATĂ
 Unii analişti politici de la Chişinău au lăsat să se înţeleagă că Vladimir Voronin a încercat să profite electoral de întâlnirea cu Igor Smirnov, pentru a induce falsa iluzie a unei posibile soluţionări a diferendului transnistrean după alegerile parlamentare din anul curent. Ei au reamintit în context că, în 2001, când a venit la putere, Vladimir Voronin susţinea că războiul din 1992 de pe Nistru a fost provocat "de naţionaliştii de la Chişinău", iar la 16 mai 2001 s-a întâlnit cu Igor Smirnov şi a semnat un document prin care s-a angajat, în calitate de şef de stat, să examineze posibilitatea achitării de către Republica Moldova a unor recompense Transnistriei pentru ceea ce Igor Smirnov numeşte "agresiunea din 1992".

×
Subiecte în articol: externe