x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei tururi pentru omul lui Merkel

Trei tururi pentru omul lui Merkel

de Sînziana Stancu    |    30 Iun 2010   •   00:00

Candidatul favorit al cancelarului german Angela Merkel la preşedinţia ţării nu a fost ales nici în al doilea tur.

Eşecul alegerii lui Christian Wuff, candidat la preşedinţia Germaniei, şi în cel de-al doilea tur de scrutin a fost perceput ca fiind un eşec al Angelei Merkel însăşi, pentru că nu a reuşit să îl impună, scrie AFP. El nu obţinuse majoritatea voturilor în Adunarea Federală, în primele două tururi. Miercuri seară urma să fie organizat al treilea tur de scrutin, ca o ultimă încercare de a salva onoarea cancelarului, a cărui coaliţie CDU-CSU-FDP conservatoare-liberală, venită la putere în octombrie, e măcinată în interior de mari neînţelegeri. Wuff candidează după demisia la 31 mai a lui Horst Kohler, în urma unor afirmaţii controversate privind angajamentul militar al Germaniei în străinătate.
Candidat creştin-democrat (CDU), Wuff are 51 de ani şi a fost până astăzi şef al Guvernului regional din Saxonia Inferioară.  

MAJORITATE RELATIVĂ

Colegiul de 1.244 de electori, format din 622 de deputaţi din Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului) şi tot atâţia delegaţi nominalizaţi de cele 16 parlamente regionale i-au acordat, în cel de-al doilea tur, 615 voturi, iar candidatului opoziţiei social-democrate, fostul disident şi pastor est-german Joachim Gauck (70 de ani), 490 de voturi, în timp ce candidata partidului de extremă-stânga Die Linke, Lukrezia Jochimsen, a obţinut 123 de voturi, iar candidatul partidului neonazist NPD, trei voturi.
Pentru ca un candidat să câştige al treilea tur este suficientă doar o majoritate relativă.

Coaliţia conservatoare-liberală a Angelei Merkel dispune teoretic de un avans de aproximativ 20 de voturi în colegiul electoral, iar Joachim Gauck ar putea fi ales de o opoziţie unită, însă mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunii Die Linke, unde se regăsesc comunişti din fosta Republică Democrată Germană, îl detestă pe pastorul care a fost un opozant, apoi, după Reunificare, a răspuns de arhivele STASI (poliţia politică a fostei RDG). Dacă va fi ales, Christian Wuff va deveni cel mai tânăr preşedinte din istoria Republicii Federale. Funcţia de preşedinte al Germaniei este onorifică, puterea fiind concentrată în mâinile cancelarului.

×
Subiecte în articol: externe