x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump a câștigat detașat prima etapă a alegerilor primare republicane din Iowa

Trump a câștigat detașat prima etapă a alegerilor primare republicane din Iowa

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2024   •   12:15
Trump a câștigat detașat prima etapă a alegerilor primare republicane din Iowa

Donald Trump a câștigat detașat prima etapă a alegerilor primare republicane din Iowa, în mai puțin de o jumătate de oră de la deschiderea alegerilor generale, cu puțin peste 50% din voturi.

Trump a câștigat și un avans record de aproximativ 30 de puncte, mai mult decât dublu față de cel al lui Bob Dole în 1988.

A izbutit să răzbată în toate domeniile sociale, începând cu evanghelicii, singurul punct slab fiind zonele suburbane.

Un rezultat uimitor având în vedere că în 2016 a ieșit pe locul doi aici și că de atunci a suferit două destituiri și așteaptă patru procese penale, dintre care două pentru tentativă de subminare a rezultatului votului.

Noaptea, însă, a fost o lungă confruntare directă între principalii săi contracandidați pentru locul doi, câștigată de Ron DeSantis în fața lui Nikky Haley, contrar așteptărilor. Diferența este atât de mică (21,2% la 19%, cu 94% din voturi numărate) încât nu face o diferență substanțială, lăsând deschisă cursa pentru a afla cine dintre cei doi va putea să încerce să se propună ca alternativă la Trump. În următoarea etapă, pe 23 ianuarie, în mai liberalul New Hampshire, fostul ambasador la ONU este mai bine plasat. În schimb, antreprenorul de origine indiană Vivek Ramaswamy (al patrulea, cu 7,7%) se retrage, acordându-i sprijinul fostului președinte Trump prin creșterea numărului de voturi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: donald trump alegeri primare