x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump îl califică pe Trudeau drept „ipocrit” după ce acesta l-a ironizat într-o discuţie cu Macron şi Johnson

Trump îl califică pe Trudeau drept „ipocrit” după ce acesta l-a ironizat într-o discuţie cu Macron şi Johnson

04 Dec 2019   •   17:00
Trump îl califică pe Trudeau drept „ipocrit” după ce acesta l-a ironizat într-o discuţie cu Macron şi Johnson

Preşedintele american Donald Trump a vorbit miercuri despre ''ipocrizia'' premierului canadian Justin Trudeau, după ce acesta a fost surprins de camerele de filmat făcând aluzii ironice la adresa lui într-o discuţie amicală cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP şi Reuters.

''Este ipocrit'', a spus Trump într-o declaraţie acordată presei la întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, în timpul summitului NATO de la Londra, sugerând apoi că Trudeau ar fi deranjat de solicitarea ca statul canadian să aloce apărării 2% din PIB. ''Este un tip foarte de treabă, dar ştiţi că adevărul este că i-am spus de mai multe ori că nu plăteşte 2% şi văd că nu prea e bucuros de asta (...) El nu plăteşte 2%, dar trebuie să plătească 2%. Canada, ei au bani'', a indicat Trump.

''Cred că vom pleca direct (...) Cred că am dat destule conferinţe de presă'', a mai spus preşedintele american, sugerând astfel că ar putea anula conferinţa de presă programată după summit.

Trump a reacţionat astfel după ce subiectul acelor ironii a fost conferinţa de presă comună pe care a avut-o marţi cu preşedintele Macron, la care cei doi lideri lideri au dat răspunsuri ce au arătat numeroasele dezacorduri dintre ei.

În discuţia dintre Trudeau, Macron şi Johnson, la o recepţie organizată de Palatul Buckingham marţi seară şi surprinsă de camerele video ale presei fără ca ei să-şi dea seama, Johnson îl întreabă pe Macron: "De asta ai întârziat?". Iar Trudeau intervine: "A întârziat deoarece a avut o conferinţă de presă de 40 de minute neobişnuită". "Da, da, da, el a anunţat...", a continuat Trudeau surâzând, adăugând că a văzut echipa lui Trump extrem de surprinsă.

La conferinţa de presă cu Trump, Macron şi-a menţinut opinia care i-a iritat pe aliaţii din NATO conform căreia această organizaţie ar fi în ''moarte cerebrală''. În timp ce preşedintele american a insistat din nou ca aliaţii să contribuie financiar mai mult pentru apărare, preşedintele francez a subliniat că nu trebuie să se vorbească ''doar despre bani'', ci şi despre o ''strategie clară'' asupra a ceea ce trebuie să fie NATO.

Întrebat de un jurnalist american dacă estimează că Franţa ar trebui să facă mai mult pentru a-şi repatria cetăţenii combatanţi ai grupării Statul Islamic (SI), Trump a spus că îl lasă pe Macron să răspundă, întrebându-l la rândul său pe un ton şoptit dacă ar dori ''nişte combatanţi SI drăguţi''.

Preşedintele francez a dat un răspuns elaborat, după care Trump a replicat: ''De aceea el este un mare politician, pentru că acesta este unul dintre cele mai mari non-răspunsuri pe care le-am auzit, şi este OK''.

AGERPRES

×