x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, în criza din Hong Kong

Trump, în criza din Hong Kong

16 Aug 2019   •   09:22
Trump, în criza din Hong Kong
Sursa foto: Tia Dufour/Tia Dufour

China a concentrat forţe de ordine la câţiva kilometri de frontiera Regiunii Administrative Speciale Hong Kong, în timp ce preşedintele american, Donald Trump, a invitat Beijingul să acţioneze „cu umanitate” faţă de manifestaţiile din fosta colonie britanică, informează AFP.

„Beijingul nu va rămâne cu braţele încrucişate”, dacă situaţia devine „incontrolabilă”, a avertizat, joi, la rândul său, ambasadorul Chinei la Londra, Liu Xiaoming. După două luni de proteste în Hong Kong împotriva executivului pro-Beijing, sute de membri ai trupelor paramilitare chineze au participat joi la manevre, foarte mediatizate, la Shenzhen, metropola situată de cealaltă parte a frontierei cu Hong Kong, semnalând că guvernul central chinez ar putea interveni în forță contra mişcării de contestare care afectează regiunea semiautonomă, scrie Reuters. În faţa riscului unei intervenţii militare, preşedintele american, Donald Trump, a exercitat presiuni asupra Chinei, făcând legătura între două dosare fierbinţi: criza din Hong Kong şi negocierile comerciale bilaterale. „În China, milioane de locuri de muncă dispar pentru a se duce în ţări care nu sunt supuse taxelor vamale. Mii de întreprinderi părăsesc ţara. Bineînţeles, China vrea să încheie un acord cu SUA. Dar, mai întâi, să vedem umanitate faţă de Hong Kong!”, a avertizat Trump.

Într-un alt mesaj, Trump a spus că preşedintele chinez, Xi Jinping, ar putea dovedi această „umanitate”, sugerând în treacăt o „întâlnire personală”.

 

 

×
Subiecte în articol: trump